Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au restituit, ieri, cel de-al cincilea dosar procurorilor anticoruptie. Este vorba despre al doilea dosar al judecatoarei Andreea Ciuca, intocmit de DNA, si restituit pentru refacerea urmaririi penale
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au restituit, ieri, cel de-al cincilea dosar procurorilor anticoruptie. Este vorba despre al doilea dosar al judecatoarei Andreea Ciuca, intocmit de DNA, si restituit pentru refacerea urmaririi penale. Astfel, cele doua cauze in care era judecata fosta presedinta a Tribunalului Mures au avut aceeasi soarta cu a dosarelor „Zambaccian“, „Matusa Tamara“ si „Loteria“. Motivul - refacerea urmaririi penale. Decizia de ieri a instantei supreme vine la o zi dupa ce Traian Basescu dadea credit sectiei conduse de Tulus, ca si intreg DNA, de altfel, respingand cererea lui Tudor Chiuariu de revocare din functie a sefului Sectiei a II-a.

Instanta suprema a decis, ieri, sa restituie si cel de-al doilea dosar al fostei presedinte a Tribunalului Mures, Andreea Ciuca, la procurori pentru refacerea urmaririi penale, dupa ce pe 22 octombrie, in alta cauza a sa, in care era judecata pentru coruptie, instanta a luat o decizie similara.

Viorel Ursu, avocatul Andreei Ciuca, a reiterat pe 8 octombrie, la ultima sedinta in cursul judecatii primului d osar, intr-un memoriu inaintat ICCJ, neprezentarea materialului probator de catre procurorul DNA care a efectuat urmarirea penala in aceasta cauza si sesizarea nelegala a instantei. Atat Andreea Ciuca, cat si aparatorul ei au sustinut ca procurorii care au efectuat urmarirea penala au obtinut ilegal multe din probele administrate in aceasta cauza si ca majoritatea nulitatilor si exceptiilor invocate in cursul urmaririi penale nu se regasesc in dosarul prezent. Andreea Ciuca a spus in fata instantei ca intreaga cercetare penala s-a facut in mod abuziv si ca „procurorii au lucrat dupa tipicul: intai arestam, apoi cautam probe“ si a cerut magistratilor sa inlature probele administrate in afara procesului penal.

Proces inchis pentru refacerea urmaririi penale
Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a admis pe 13 martie recursul declarat de procurori impotriva hotararii instantei supreme de a trimite unul din dosarele fostului presedinte al Tribunalului Mures, Andreea Ciuca, inapoi la DNA, pentru refacerea anchetei.
Recursul a fost formulat de procurorii anticoruptie dupa ce instanta suprema a stabilit, in 16 noiembrie 2006, ca procurorii din structura teritoriala a DNA nu ar avea autoritatea de a ancheta un magistrat. Din acest motiv, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au sistat procesul aflat pe rolul acestei instante si au somat DNA - structura centrala, sa reia si sa refaca urmarirea penala impotriva Andreei Ciuca.

Completul de 9 judecatori a casat sentinta anterioara a Curtii Supreme si a dispus ca dosarul in care Andreea Ciuca a fost trimisa in judecata pentru abuz sa fie restituit instantei in vederea continuarii procesului.
'Matusa Tamara>>, 'Zambaccian>> si 'Loteria>>, inapoi


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.