Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat ieri ca prin refuzul lui Traian Basescu de a-l revoca din functie pe seful Sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus, se intelege ca seful statului aproba abuzurile DNA. Chiuariu a spus ca presedintele Traian Ba
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat ieri ca prin refuzul lui Traian Basescu de a-l revoca din functie pe seful Sectiei a II-a a DNA, Doru Tulus, se intelege ca seful statului aproba abuzurile DNA. Chiuariu a spus ca presedintele Traian Basescu a lansat un atac la adresa lui, in loc sa-si argumenteze refuzul de a-l revoca din functie pe procurorul Doru Tulus. Ministrul a respins si acuzatiile lansate la adresa sa luni seara de catre de presedinte.
"Cetatenii trebuie sa vada cine lupta cu coruptia prin declaratii, la televizor, si cine incearca sa faca institutiile anticoruptie sa functioneze eficient si impartial", a spus Chiuariu, aratand apoi ca i-a inaintat presedintelui Basescu o cerere, detaliata pe 16 pagini, "cu referire la lege si la situatia de fapt de la Sectia a II-a a DNA, cu exemple concrete". Ministrul Justitiei a spus ca nu vrea sa politizeze subiectul, dar a precizat ca "presedintele Basescu, in loc sa raspunda tot argumentat la o cerere intemeiata pe lege, a ales sa lanseze un atac politic la adresa mea". "In urma refuzului domnului presedinte, raman foarte multe intrebari fara raspuns", a declarat ministrul. El s-a referit la situatia in care se afla acum DNA, cauzata de existenta unui raport al CSM, in care s-au constatat ilegalitati grave la sectia lui Tulus, dar si de mentinerea in functie a sefului Sectiei a 2-a DNA, prin refuzul presedintelui de a recunoaste managementul dezastruos din DNA. "Ce se va intampla cu practica de a musamaliza dosare, in scopul de a proteja anumiti oameni politici si anumite grupuri economice, cu practica de a bloca anumite dosare in scop de santaj politic sau economic, cu dosarele in care nu se fac acte de cercetare ani de zile, cu scurgerile de informatii care afecteaza Sectia a II-a si care compromit anchetele in derulare, cu practica aducerii la cunostinta a invinuirii prin telefon. Cu dosarele in care mandatele de perchezitie expira fara ca aceasta sa fi fost efectuata, cu dosarele in care in care se dau solutii grabite, inainte de a se efectua expertizele dispuse de procuror, cu dosarele in care procurorul sef da solutii in locul instantei de judecata", a spus ministrul Justitiei.
Dosare instrumentate neprofesionist
Consecinta directa a refuzului presedintelui Romaniei de a-l revoca din functie pe procurorul Doru Tulus a fost explicata de ministrul Chiuariu atunci cand a declarat ca "dosarele DNA instrumentate neprofesionist si cu incalcarea legii nu vor conduce niciodata la condamnari in cazurile de mare coruptie". "Presedintele nu ne spune ce se va intampla cu abuzurile de la Sectia a II-a. Am inteles ca vrea ca aceste abuzuri sa continue, Asta intelege domnul presedinte prin continuarea mandatului procurorului sef Tulus. E bine, cel putin, ca domnul presedinte isi asuma clar aceasta responsabilitate, dar din punctul meu de vedere, refuzul este nejustificat si nemotivat", a conchis Chiuariu.
Considerate false de catre ministrul Justitiei au fost afirmatiile lui Basescu prin care acesta l-a acuzat pe Chiuariu ca "prin actele normative pe care le promoveaza, se constituie intr-un scut pentru potentialii infractori". Chiuariu a dat lamuririi jurnalistilor pentru fiecare "OUG" incriminata de Basescu. "OUG nr. 82/2007, care a modificat legea societatilor comerciale, nu reprezinta o initiativa a mea, ci a predecesorului meu, Monica Macovei. Ordonanta a fost afisata pe site-ul MJ la 9 februarie 2007, asadar cu doua luni inainte ca eu sa preiau mandatul de ministru, la 6 aprilie 2007", a precizat Chiuariu. Acesta a mai aratat ca proiectul a fost in dezbatere publica timp de doua luni, februarie si martie 2007, timp in care "vigilentii luptatori anticoruptie, inclusiv domnul presedinte, puteau formula observatii". Ministrul a mai declarat ca nici emiterea OUG nr. 47/2007, care a modificat Codul de procedura Fiscala, nu i se poate imputa. Chiuariu a precizat ca nu are nici o legatura cu acest act normativ, care nu a fost initiat de el, ci de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. "Eu, ca ministru al Justitiei, nici macar nu am participat la sedinta de Guvern din 28 august 2007, in care s-a aprobat acea ordonanta". Respinse au fost si acuzatiile lui Basescu referitoare la implicarea lui Chiuariu in emiterea OUG nr. 95/2007, care a modificat legea raspunderii ministeriale. "Am explicat pe larg motivele acestei decizii, imediat dupa aprobarea data de Guvern, cand am aratat ca acea OUG nr. 95/2007 nu creeaza o situatie mai avantajoasa pentru ministri", a mai spus Chiuariu.
In finalul conferintei de presa, Chiuariu a mai fost intrebat daca este de acord cu ultimele modificari ale legislatiei penale. Mai precis, jurnalistii s-au referit la textul prin care se aplica inchisoare de la doi la sapte ani celor care, in exercitiul functiunii, au divulgat acte din corespondenta personala a cuiva, inclusiv imagini video sau audio. "Textul acela este confuz", a spus Chiuariu, precizand ca "trebuie modificat si revazut, fiindca este posibil sa fie interpretat diferit".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.