In paralel cu ministrul Cristian Adomnitei (foto), 48 de senatori si deputati au croit si ei o initiativa legislativa pentru invatamantul universitar. Proiectul lor are menirea de a instaura pe viata rectorii si decanii favoriti. Concret, reprezentantii Parlamentului au hotarat sa elimine limita de varsta pentru alegerea structurilor de conducere, si sa acorde mandatele pe termen nelimitat. Prin urmare, o persoana va putea detine aceeasi functie toata viata. In plus, coordonarea si evaluarea universitatilor va fi transferata de la Ministerul Educatiei catre un Consiliu National al Universitatilor, astfel incat statul va pierde orice control asupra invatamantului superior.
Interesele clanurilor universitare
"Acest proiect, daca va fi legiferat, privatizeaza de facto toate universitatile de stat, singura lor legatura cu statul ramanand obtinerea unor sume de bani de la buget. Astfel, "clanurile" universitare si-ar atinge obiectivul: ar deveni proprietare pe baza materiala a invatamantului superior", ne-a declarat Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei profesionale pentru educatie si cercetare EDU CER. "Aflam cu stupoare ca, exact ca in 2000 - cand, pe final de mandat si profitand de agitatia politica, s-au marit doar salariile profesorilor universitari -, in retortele parlamentare secrete se coace acum un proiect de lege. Prin acest document, nu mai exista limita de varsta pentru functiile de conducere din universitati, numarul de mandate poate fi oricat de mare - astfel incat o persoana poate ocupa o functie de conducere pe viata -, iar coordonarea si evaluarea universitatilor va reveni unui Consiliu National al Universitatilor, care are statut propriu. In aceste conditii, statul roman, reprezentat de Ministerul Educatiei, va pierde orice control si parghie de influentare a politicilor si managementului invatamantului superior", a precizat Vlaston.
"Mogulii" legilor din sistemul de invatamant
Reprezentantul EDU CER atragea atentia, intr-un interviu acordat luna trecuta ziarului Ziua, ca toate datele si evenimentele ultimilor ani duc la concluzia ca educatia romaneasca "este pervertita de interesele de imbogatire a unor <<moguli>>, aflati in spatele deciziilor si legilor care reglementeaza sistemul de invatamant".
Stefan Vlaston spune acum ca opinia exprimata atunci ii este confirmata de proiectul de lege intocmit de parlamentari. "Semnatarii acestui rusinos act normativ demonstreaza ca atunci cand interesele o cer, nu mai exista diferente de partid si de pozitii doctrinare. Exista doar "dulcea legatura" a profitului", ne-a argumentat el.
Iata lista initiatorilor proiectului: Deputati: PSD - fostul ministrul al Educatiei, Ecaterina Andronescu, presedintele Comisiei de invatamant a Camerei Deputatilor, Petru Andea, Mihai Dumitriu, Ion Dumitru, Ovidiu Musetescu; PNL - Mircea Ciopraga, Ghe. Dragomir, Dominic Gerea, Pantelimon Manta, Adrian Miusescu, Mircea Valer Puscas, Mihai Sandu-Capra, Emil Strunga, Horea Uioreanu; PRM - Lucian Bolcas, Marius Iriza, Tudor Matuta, Adrian Moisoiu, Octavian-Mircea Purceld, Olguta Vasilescu; PD - Gabriel Barsan, Ovidiu Buhaianu, Petru Calian, C-tin Igas, Aurel Olarean, D-tru Puchianu; UDMR - Ferenc Asztalos, Ghe. Kirŕly, Béla Suki, Tiberiu Toro; PC - Corneliu Ciontu, Damian Florea; Minoritati - Liana Dumitrescu, Mircea Grosaru, Miroslav Merka, Mihai Radan; deputati fara grup - Hoinaru Marian.
Senatori: PSD - Teodor Filipescu, Serban Nicolae, Ion Solcanu, Doru Ioan Taracila; PRM - Valentin Dinescu, Ilie Petrescu; PD - Ivan Cismaru, Ghe. David; PC - Rodica Stanoiu; PNL - C-tin Dumitru, Ovidiu Oprea.
In prag de alegeri universitare
Organizatiile studentesti critica si ele graba "nejustificata" a grupului de parlamentari. "Nu intelegem necesitatea acestor schimbari in Legea invatamantului, pe care cei 48 de senatori si deputati le doresc in regim de urgenta, fara vreo consultare a actorilor relevanti. Consideram, in acelasi timp, ca apropierea alegerilor pentru conducerea universitatilor nu trebuie sa genereze initiative legislative care sa influenteze aceste procese", a declarat Irina Tudor, presedintele Aliantei Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania.
Adomnitei, depasit de situatie
Reamintim ca ministrul Educatiei Cristian Adomnitei - care esueaza constant in impunerea noului pachet de legi ale educatiei - anunta, in vara, in Comisia de invatamant a Camerei, ca la alegerile din toamna din universitati ar vrea sa nu mai participe profesorii in prag de pensionare. "Nu va dura foarte mult pana voi semna Ordinul pentru sustinerea alegerilor in universitati in aceasta toamna. Intentia mea este de a preciza in Ordin ca la aceste alegeri sa nu poata participa profesorii care indeplinesc pe parcursul mandatului varsta legala de pensionare. Cred ca voi fi urat de unii pentru aceasta precizare din Ordin", a spus Adomnitei.