Raportul Greenpeace, care arata ca emisiile de tritiu de la Centrala Cernavoda ar dauna populatiei din zona, a fost realizat doar pe baza studiului de impact asupra mediului, fara a fi realizata vreo masuratoare la fata locului.

Expertii organizatiei ecologiste Greenpeace au prezentat un raport care arata ca Unitatea 1 de la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda emite in atmosfera cantitati de tritiu de 100 ori mai mari decat alte tipuri de reactoare nucleare. Documentul a fost contestat inca de la inceput de autoritatile romane, care sustin ca datele sunt complet eronate. Specialistii Greenpeace sustin ca, prin punerea in functiune a Unitatii 2 si, pana in 2030, a reactoarelor 3 si 4, emisiile de tritiu vor creste si mai mult, iar populatia care traieste in apropierea centralei poate fi afectata.

Studiul a fost realizat de expertul independent Ian Fairlie. Autorul studiului a recunoscut insa ca nu a facut nici o masuratore la Cernavoda, in schimb a recomandat persoanelor care locuiesc la cinci kilometri de Centrala sa nu consume legume din gradina, mure sau ciuperci, intrucat ar fi in pericol de a se radia cu tritiu.


FÃ…RÃ… STUDIU STIINTIFIC. "Datele provin din studiul de impact asupra mediului, din sapte seturi de date, pentru alimente si aer. Un studiu realizat la fata locului ar fi costat sute de mii de lire", a spus Ian Fairlie.

Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului, reprezentat prin vapori de apa radioactivi, si emite radiatii atunci cand se dezintegreaza.

Autoritatile romane resping cu vehementa raportul, sustinand ca numarul de cazuri de cancer sunt in numar mult mai mic la Cernavoda in comparatie cu alte localitati in care exista centrale nucleare, iar analizele de laborator - care se efectueaza zilnic - nu au scos la iveala cresteri ale tritiului.