Analiza tardiva
Premierul Calin Popescu Tariceanu va analiza azi, impreuna cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, activitatea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), inainte ca oficialii europeni sa ia o decizie privi
Analiza tardiva
Premierul Calin Popescu Tariceanu va analiza azi, impreuna cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, activitatea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), inainte ca oficialii europeni sa ia o decizie privind clauza de salvgardare. Cu prioritate, va fi analizat stadiul realizarii ultimului modul IACS, respectiv "Modulul pentru calculul si auto­rizarea platilor". Neregulile de la APIA sunt multe, unele deosebit de grave. Surse apropiate insti­tutiei ne-au declarat ca, pe langa problemele legate de dotarea tehnica necorespun­zatoare - reteaua informatica se misca in ritmul melcului, spatiile de lucru din multe judete sunt de-a dreptul jalnice etc. - neajunsurile inregistrate inca de la infiintarea agentiei sunt datorate lipsei de profesionalism a angajatilor, multi dintre acestia neavand studii de specialitate, fiind incadrati pe baza de pile sau rudenie. De exemplu, directorul Directiei Inspectie este de profesie inginer electomecanic marina, fost sef la ADP Sector 4. El da subordonatilor sai ordine care de care mai ciudate, cum ar fi sa fotografieze urechile crotaliate ale oilor (in fiecare ferma controlata exista circa 2-3 mii de oi - n.r). Alti angajati ai APIA, in loc sa se ocupe de sarcinile care le revin, se ocupa de aprovizionarea si bunul mers al firmelor proprii. Aceste lucruri sunt cunoscute de sefii de la agricultura, dar nimeni nu ia nici o masura. De altfel, sursele amintite ne-au declarat ca la minister exista o nota de control care evidentiaza toate aceste neajunsuri, dar care nu a fost semnata de fostul ministru Decebal Traian Remes si s-a pierdut pe undeva dupa demiterea acestuia.  Clauza. Romania trebuie sa rezolve deficientele de la APIA pana la 9 noiembrie si sa trimita CE o scri­soare in care sa prezinte situatia. Comisia va face o ana­liza, iar ulterior va lua o decizie privind introducerea clauzei. Aplicarea clauzei de salvgardare ar presupune reducerea cu 25% a fondurilor alocate de UE pentru acordarea sub­ventiilor agricole in acest an.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.