Pierderile companiilor romanesti provocate de infractiunile de natura economica in ultimii doi ani au totalizat 13,7 milioane de dolari, 36,4% din cele 77 de firme intervievate de compania de audit PricewaterhouseCoopers (PwC) fiind afectate de astfe
Pierderile companiilor romanesti provocate de infractiunile de natura economica in ultimii doi ani au totalizat 13,7 milioane de dolari, 36,4% din cele 77 de firme intervievate de compania de audit PricewaterhouseCoopers (PwC) fiind afectate de astfel de fraude.
Pierderile au survenit in urma unor infractiuni economice cum ar fi insusirea necuvenita a unor active, frauda contabila, mita si coruptie, spalare de bani si incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala, se arata cel mai recent raport al PwC privind infractionalitatea economica la nivel global, prezentat, miercuri, intr-o conferinta de presa.
"Valoarea pierderilor din Romania s-a dublat fata de anul 2005, pe fondul dublarii pagubelor la nivelul unei companii de la 200.000 de dolari la 400.000 de dolari", a declarat, la lansarea studiului, Ermelinda Beqiraj, senior manager servicii consultanta analiza disputelor si investigatiilor PwC.
Nivelul pierderilor din Romania reprezinta un procent redus din totalul pagubelor raportate de companiile intervievate din Europa Centrala si de Est.
"Valoarea pierderilor din Europa Centrala si de Est a ajuns in ultimii doi ani la 1,43 miliarde de dolari, nivel care este afectat puternic de fraudele din Federatia Rusa, care ajung la un miliard de dolari", a spus Beqiraj.
La nivel global, pierderile directe declarate de catre repondentii studiului, respectiv 5.400 de companii din intreaga lume, se ridica la 4,2 miliarde de dolari.
Pe langa costurile financiare directe ale fraudelor, companiile au declarat ca au suferit si daune colaterale semnificative legate de activitatea curenta si de succesul afacerii lor. Dintre cei care au declarat ca au suferit fraude in Romania, 88% au raspuns ca au suferit pierderi colaterale in urma fraudelor.
Printre daunele colaterale indicate de companii se numara deteriorarea relatiilor de afaceri, scaderea moralului angajatilor,precum si daune aduse reputatiei companiei.
Pe langa aceste pierderi, companiile romanesti au raportat si cheltuieli cu gestionarea infractionalitatii, care a ajuns la 5,5 milioane de dolari.
Acest nivel in Europa Centrala si de Est este de 261 miloane de dolari, iar la nivel global aceste cheltuieli totalizeaza peste un miliard de dolari.
Cel mai frecvent tip de frauda este furtul, mentionat de 23% dintre repondentii care au declarat ca au suferit infractiuni economice in Romania. Incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala si frauda contabila au fost ambele declarate de 15% dintre repondentii romani, coruptia si mita de 10% si spalarea de bani de 1% dintre acestia.
"In ceea ce priveste coruptia si mita, companiile care au declarat ca percep aceste fenomene este aproape dublu fata de cei care spun ca s-au confruntat cu acest tip de infractionalitate in realitate", a declarat Emilian Radu, partener servicii de consultanta PwC.
Dintre autorii fraudelor din Romania, 89% sunt de sex masculin, cel mai frecvent cu varsta cuprinsa intre 31 si 50 de ani, dintre care mai putin de jumatate, respectiv 47%, erau absolventi de facultate sau aveau studii postuniversitare. Aproximativ 20% erau angajati in cadrul companiei fraudate, in timp ce 48% au facut parte din conducerea de varf, iar 83% au lucrat peste cinci ani in cadrul firmei.
"Frauda ramane o problema dificila pentru companii. La nivel global, criminalitatea economica a scazut semnficativ in ultimii opt ani, de la initierea acestui studiu. Totusi, majoritatea companiilor raman increzatoare ca propriile controale vor limita riscul de frauda in viitor", se arata in studiu.
In Romania, doar 13% dintre companiile din Romania cred ca este posibil sa devina victime ale fraudelor in urmatorii doi ani. La nivel global numarul acestora este de 11%.
"Este un procent foarte redus avand in vedere ca una din trei companii din Romania sufera de pe urma infractionalitatii economice si nu vedem niciun semn de imbunatatire a acestei situatii", a afirmat Beqiraj.
Mai mult, studiul releva ca 19% dintre companiile repondente din Romania nu au planificat nicio actiune de prevenire a fraudelor, nivel considerat ingrijorator de autorii sondajului.
Potrivit studiului, 50% dintre firmele romanesti nu si-au recuperat sumele pierdute in urma fraudelor economice.
Sondajul a fost realizat in 40 de tari, in intervalul mai-septembrie 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.