Exporturile de energie s-au redus anul trecut cu 8,4%, iar importurile au urcat cu 3,1%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), preluat de Mediafax.
Importurile de energie au crescut in principal ca urmare a majorarii volumelor de gaze naturale aduse in Romania de pe piete straine. Importul de energie a crescut in anul 2006 cu 533 mii tep (+3,1%) fata de anul 2005, datorita cresterii importului de gaze naturale, care detine o pondere de 27% din totalul importurilor, respectiv a importului de produse petroliere, cu o pondere de 7%.
Importul de titei, care reprezinta 50% din totalul importurilor, s-a mentinut la un nivel relativ constant fata de anul anterior. Importul de carbuni a scazut cu 7,7%. Importurile au urcat in 2006 cu 533.000 de tone echivalent petrol, la 17,6 milioane tone echivalent petrol. Importurile de gaze naturale acopera 27% din totalul livrarilor de pe piete externe, se arata in acelasi comunicat. Exportul de energie, de 5,98 milioane tone echivalent petrol, a scazut fata de anul 2005 cu 8,4%, in cadrul acestuia produsele petroliere avand, in continuare, ponderea determinanta (92,2%). Dintre produsele petroliere, ponderea cea mai mare este detinuta de benzina (50,3%).Resursele de energie au inregistrat o usoara crestereIn 2006, resursele de energie si consumul final energetic au inregistrat o usoara crestere, cu 0,4%, respectiv cu 0,2%.
Resursele de energie disponibile au totalizat 48,9 milioane tone echivalent petrol, in crestere cu 0,2 milioane (+ 0,4 %) fata de anul precedent.
Cresterea s-a realizat pe seama importurilor de energie, care a compensat usoara scadere (-25.000 tone echivalent petrol) a productiei de energie primara, cauzata de diminuarea productiei de titei, gaze naturale si energie hidroelectrica. Astfel, Romania a produs anul trecut, comparativ cu 2005, mai mult carbune si o cantitate mai mica de titei, gaze naturale si energie din surse hidro. Consumul intern brut pe locuitor, in anul 2006, a fost de 1.833 de kilograme echivalent petrol, cu 4,5% mai mare decat in 2005.
Productia de energie primara in anul 2006, de 27,1 milioane, isi mentine ponderea in totalul resurselor de energie la nivelul inregistrat anul anterior, de 55%. La principalii purtatori de energie primara s-au observat reduceri ale productiei de energie primara, cu exceptia lignitului si a carbunelui brun, a caror productie a crescut fata de anul precedent (+19,7%).
Sursa datelor prezentate de INS o constituie anchetele statistice anuale privind producerea de energie electrica si termica, resursele energetice si utilizarea acestora, resursele si consumul de energie electrica, termica, combustibili, carburanti si lubrifianti.
In afara acestora, au fost utilizate cercetari statistice anuale specializate cu destinatie prestabilita: Producerea de energie electrica si termica in centrale nuclearo-electrice si Balanta prelucrarii titeiului.
Datele privind productia au fost obtinute prin cercetarea statistica a tuturor unitatilor producatoare de resurse energetice, iar datele privind importul/exportul au fost obtinute de la Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV).
Consumul de energie al populatiei a fost completat cu date obtinute din Ancheta Bugetelor de Familie referitoare la anul 2006, fiind astfel cuprinse cantitatile de combustibili obtinute in activitatile proprii din gospodariile populatiei.