Un recent sondaj da peste cap ideea ca atacarea Iranului nu are sprijin public in SUA si ca America e prea traumatizata, in stil Vietnam, de Irak ca sa mai suporte un razboi. Se pare ca discursul apocaliptic al presedintelui Bush, care vorbeste despre un al treilea razboi mondial daca Iranul se inarmeaza nuclear, a prins la cam 52% dintre americani. Ce inseamna asta? Nu mare lucru, pentru ca sprijinul pentru o lovitura militara, alimentat de teama de vechiul dusman iranian, este declarat doar cita vreme e o ipoteza.

Lucrurile ar sta altfel daca azi Casa Alba ar anunta un nou razboi. Practic, nimeni, nici macar cei mai duri conservatori republicani, nu a mers mai departe de avertismente, Pentagonul a facut niste planuri demonstrative de posibile lovituri „chirurgicale" asupra locurilor nucleare iraniene si a ajuns la concluzia ca distrugerea lor nu echivaleaza cu distrugerea totala a programului. In plus, Iranul are arma suprema - oameni care abia asteapta sa regleze conturi. Daca va fi lovit, Iranul va apasa pe ramificatiile sale siite inarmate din tot Orientul Mijlociu precum Hezbollahul libanez si chiar din Asia de Sud-Est. Dar mai ales va ridica pina la cer minia siitilor radicali din Irak, unde liderii moderati precum Ali Sistani pierd teren in fata lui Moqtada al-Sadr, pupila ayatollahilor de la Teheran. Si, in plus, arma prieteniei ruso-iraniene.

Rusia nu are nici un interes sa isi riste investitia de la centrala Bushehr in Iran si nici banii care ii vor intra in conturi daca Iranul cade la o intelegere si cumpara de la Moscova combustibilul pentru functionarea reactoarelor nucleare. Iranul a argumentat ca a reactivat programul nuclear al fostului sah Pahlavi si ca lucreaza la imbogatirea uraniului tocmai pentru ca Rusia nu si-ar fi respectat intelegerea de a furniza combustibil pentru reactorul de la Bushehr. Intre timp, SUA si Franta lasa limbajul diplomatic deoparte... si atit, UE face ca de obicei analize si planuri de „abordare a problemei", Agentia Internationala pentru Energie Atomica face echilibristica si spune ca nu sint dovezi ca Iranul are program nuclear militar, Rusia ameninta ca nu va tolera atacarea Iranului, iar regimul de la Teheran isi vede linistit de treaba, iar programul nuclear, civil ori ba, face progrese.