Saptamina viitoare, Colectia Cotidianul va prezinta un scriitor irlandez care va va conduce prin labirintul sufletului omenesc intr-un fel cum putini reusesc sa o faca.Trevor se inrudeste mai
degraba cu Gogol decit
cu Turgheniev „Citindu-l pe Turgheniev" este un titlu care abate atentia si o buna parte a romanului te intrebi care e ratiunea lui. Abia dupa ce patrunzi in miezul actiunii, abia dupa ce vezi firul epic tesind o pinza fragila prin schimbarea planurilor temporale, abia atunci motivul lecturii dintr-un clasic rus devine vizibil. Mary Louise, personajul central, traieste o falsa poveste de dragoste in urma careia se marita cu un barbat pe care nu-l iubeste si cu care nu-si consuma casatoria. Iubirea bovarica o va gasi, tot neimplinita, alaturi de varul ei bolnav, amator de Turgheniev. Cititul dintr-o carte a scriitorului rus coaguleaza o iubire livresca, este portita prin care cei doi scapa din realitate, intrind intr-o fictiune care tulbura sensul existentei reale. Atit de tare incit Mary Louise va ajunge intr-un azil pentru bolnavii psihici. O iubire falsa si o iubire iluzorie, acestia sint cei doi poli intre care se destrama luciditatea personajului, pe fundalul miscator al unei lumi cinice si tot mai putin atragatoare.

Romanul lui Trevor are o mare incarcatura de sensibilitate, conturind personaje fragile aruncate in virtejul unor intimplari care le strivesc. Intr-o lume alienanta, cititul, alienant si el, ofera, totusi, singura cale luminoasa, atragatoare, pentru sensibilitatile atrofiate ale personajelor. Dereglarea psihica a protagonistei, descompunerea ca fiinta sociala, erodarea valorilor traditionale sint surprinse de Trevor cu o mare finete, dar si cu un umor „in filigran", cu o intelegere a naturii umane care se apropie mai mult de Gogol decit de Turgheniev, in opinia mea.

Saptamina viitoare va oferim, asadar, un roman tulburator, o drama a instrainarii si a lipsei de iubire care insa va va surprinde printr-un mesaj stenic: cititul salveaza!