Spaniolii se gandesc la preluarea unei institutii de credit
Banca "vanata" trebuie sa aiba o cota de cel putin 4%
"Suspectii de serviciu": Banca Transilvania si Banca Comerciala CarpaticaBanca spaniola La Caixa, care si-a deschis ieri prima
Spaniolii se gandesc la preluarea unei institutii de credit
Banca "vanata" trebuie sa aiba o cota de cel putin 4%
"Suspectii de serviciu": Banca Transilvania si Banca Comerciala CarpaticaBanca spaniola La Caixa, care si-a deschis ieri prima sucursala in Romania orientata indeosebi pe segmentul de corporate, admite ca este dispusa sa cumpere una din bancile de retail de pe piata romaneasca daca i se va oferi aceasta ocazie, a declarat presedintele bancii, Juan Maria Nin. "Daca ni se va oferi ocazia sa cumparam o banca de retail din Romania, nu ne vom da inapoi. Viitorul este deschis catre orice posibilitate. Avem ambitii, dar suntem constienti ca trebuie sa castigam piata pas cu pas. Deocamdata am deschis doar un birou", a explicat presedintele La Caixa.
El a precizat ca banca respectiva trebuie sa aiba o cota de piata de cel putin 3-4% din activele sistemului bancar romanesc pe segmentul de retail. La Caixa ar putea cumpara o institutie de credit cu o astfel de cota sau va achizitiona o banca mai mica, dupa care va trece la dezvoltarea organica.
Nin a mai spus ca, in conditiile unor preluari punctuale, La Caixa se va orienta catre o banca in care sa investeasca intre 500 si 700 milioane euro, suma urmand sa treaca de un miliard de euro in cazul unei banci regionale.
Totodata, acesta a aratat ca intrarea bancii spaniole pe piata bancara din Romania a fost decisa dupa o analiza atenta, bazata pe potentialul si oportunitatile oferite de economie.|
Juan Maria Nin a aratat ca planul La Caixa de a achizitiona o banca de retail este valabil pentru intreaga zona centrala si de sud-est a Europei in care vrea sa se extinda.BT si BCC, principalele candidateAvand in vedere ca Banca Transilvania si Banca Comerciala Carpatica sunt ultimele banci locale cu actionariat majoritar romanesc pe o piata dominata de jucatori internationali, acestea sunt primele institutii inscrise pe lista posibilelor achizitii la nivel bancar romanesc. Cu cateva luni in urma, presedintele BCR, Nicolae Danila, spunea ca se apropie momentul in care Banca Comerciala Carpatica si Banca Transilvania, ambele listate pe BVB, vor fi contemplate tot mai mult de investitori, in contextul accelerarii competitiei si a fuziunilor bancare. La finele anului trecut, Banca Transilvania detinea o cota de piata de 4,7% in functie de valoarea activelor, in timp ce Banca Comerciala Carpatica ocupa o pondere de 0,9% din piata bancara dupa active. Aceste cote arata ca ambele institutii de credit se inscriu in conditiile vizate de banca spaniola. La Caixa este lider pe segmentul bancar de retail din Spania ,avand active in valoare totala de 239,616 miliarde euro. La Caixa este cea mai mare banca de economii din Europa si al treilea grup financiar din Spania. Lider in retail banking in Spania, La Caixa are in prezent active de 239 miliarde euro si o baza de 10,4 milioane de clienti.
Institutia de credit detine 5.282 de sucursale, unde activeaza 26.055 de angajati. In 2006, grupul La Caixa a obtinut un profit de trei miliarde euro.Banca Transilvania s-a regasit aproape tot timpul in topul celor mai lichide companii cotate la Bursa de Valori Bucuresti, de multe ori tranzactiile cu titlurile TLV reprezentand procente importante din lichiditatea totala a Bursei. In ultimele sedinte, banca a fost in topul celor mai lichide companii, datorita rezultatelor financiare foarte bune. TLV are 6,11 miliarde de titluri, iar pretul acestora fluctueaza in ultimele sedinte, intre 0,9 si 1 leu. Maximul valorii nominale a fost atins la sfarsitul lunii februarie, 1,13 lei, dar actiunea este in continuare destul de interesanta pentru investitori. Şi titlurile Bancii Comerciale Carpatica se mentin in ritmul impus de sectorul de activitate, fiind influentata de cresterile sau corectiile celorlalte banci. BCC are listate la BVB 1,62 mld. de titluri, la un pret de 0,49 lei., iar valoarea nominala a fluctuat de-a lungul anului, dar niciodata nu a depasit 0,65 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.