Reprezentantii Institutului National de Statistica au garantat, ieri, ca alegerile pentru europarlamentare nu pot fi fraudate informatic si ca licitatia pentru achizitionarea sistemului informatic integrat pentru centralizarea rezultatelor a fost fac
Reprezentantii Institutului National de Statistica au garantat, ieri, ca alegerile pentru europarlamentare nu pot fi fraudate informatic si ca licitatia pentru achizitionarea sistemului informatic integrat pentru centralizarea rezultatelor a fost facuta cu respectarea prevederilor legale. "Procedura a respectat cadrul legal. Nu a fost procedura de atribuire directa, ci a fost o licitatie care a respectat absolut toti pasii”, a declarat presedintele INS, Vergil Voineagu. El a respins astfel acuzatiile conform carora procedura de atribuire nu ar fi fost corecta.
Secretarul general al INS, Gabriel Jifcu, a spus ca la licitatia organizata pentru achizitionarea acestui sistem informatic integrat, estimat la 252.000 euro fara TVA, 14 firme au cumparat caietul de sarcini, dar numai SC Net Consulting a facut o oferta.
La randul sau, directorul general al INS, Gheorghe Vaida Muntean, a mentionat ca nu a fost achizitionat un program de computer, ci un sistem informational integrat, care presupune o serie de proceduri automate, manuale si organizatorice intr-un flux operational foarte bine definit.
„Realizam si exploatam un VPN (Virtual Private Network - n.r.) criptat, cu toate regulile mondiale de transmisii criptate. Vreau sa va asigur prin acest VPN criptat ca nu avem absolut nicio legatura internet si ca nu exista absolut nicio posibilitate de interventie din afara, ca cineva sa modifice ceva. Pentru culegerea datelor se va utiliza metoda scanarii optice”, a mai afirmat Vaida Muntean. Totdata, reprezentantii INS au tinut sa mai precizeze ca, in procesul electoral, INS nu este implicata ca institutie, ci doar pune la dispozitie specialisti pentru verificarea si centralizarea rezultatelor scrutinului. Net Consulting este firma care a pus la dispozitie sistemul informatic si la alegerile parlamentare din 2004. La momentul respectiv, Alianta PNL- PD a acuzat ca programul informatic a permis fraudarea alegerilor. Mai multi parlamentari au cerut la inceputul acestei luni ca, pe langa Biroul Electoral Central si Autoritatea Electorala Permanenta, si Institutul National de Statistica ar trebui sa fie responsabilizat cu privire la rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European. Senatorul Gavrila Vasilescu a anuntat la momentul respectiv, ca Parlamentul ar putea propune Guvernului emiterea unei ordonante de urgenta prin care sa introduca si INS ca "factor de decizie" pentru rezultatele euroalegerilor.
Masura a fost propusa in contextul in care PRM a sustinut ca se pregateste fraudarea alegerilor din 25 noiembrie. De altfel, secretarul general al formatiunii, senatorul Gheorghe Funar, a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva unor angajati ai Institutului National de Statistica si din Guvern. In textul respectiv, Funar sesizeaza autoritatile statului ca persoanele la care face referire intentioneaza sa fraudeze alegerile europarlamentare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.