IBM a anuntat rezultatele unui nou studiu care a inclus mai mult de 1.200 de directori financiari din 79 de tari,   studiu care a  concluzionat ca un numar surprinzator de mare de companii nu sunt suficient pregatite pentru a face fata
IBM a anuntat rezultatele unui nou studiu care a inclus mai mult de 1.200 de directori financiari din 79 de tari, studiu care a concluzionat ca un numar surprinzator de mare de companii nu sunt suficient pregatite pentru a face fata impactului unui eveniment de risc major asupra propriilor organizatii.
Potrivit acestui studiu, in ultimii trei ani, 62 de procente din companiile cu venituri mai mari de 5 miliarde de dolari s-au confruntat cu evenimente de risc major. In momentul in care a intervenit un astfel de eveniment fie strategic, operational sau geopolitic, 42 de procente dintre aceste companii au intampinat dificultati.
Studiul global CFO, intitulat "Echilibrarea riscului si a performantei cu ajutorul unei organizatii financiare integrate" ("Balancing risk and performance with an Integrated Finance Organization"), a fost realizat de IBM Global Business Services si de IBM Institute for Business Value, cu asistenta din partea Wharton School a Universitatii din Pennsylvania si Economist Intelligence Unit. Peste jumatate dintre directorii financiari executivi au participat la un interviu fata in fata, structurat astfel incat sa surprinda opinii asupra managementului de risc si transformarii finantelor. Ceilalti respondenti au efectuat un studiu online.
O alta componenta-cheie a studiului este aparitia organizatiilor financiare integrate (IFO), ce sunt definite ca entitati care autorizeaza standarde folosind un tabel standard de conturi, definitii comune si procese standard comune. Studiul a concluzionat ca definitiile comune de nivel enterprise, un tabel standard de conturi, procese standardizate si standardele autorizate la nivel global, reprezinta componentele unei guvernari de succes si constituie ceea ce studiul numeste organizatie financiara integrata. Una din sapte intreprinderi guverneaza si controleaza integrarea organizatiei financiare prin combinarea acestor patru criterii.
Conform studiului, este subliniat faptul ca IFO ofera o rezilienta crescuta, suport mai mare pentru decizii si ajutor in coordonarea organizatiilor performante. In plus, studiul arata ca organizatiile cu IFO au sanse mai mari sa se comporte mai bine in finante decat organizatii cu finante non-integrate si sunt predispuse la un management proactiv al factorilor de risc.
Studiul efectuat de IBM se bazeaza pe ideea ca globalizarea creeaza oportunitati semnificative pentru companii, dar creste riscul in cadrul organizatiei. Studiul global IBM CFO a descoperit ca in ultimii trei ani companiile s-au confruntat cu diversi factori de risc de ordin strategic (32 de procente), geopolitic (17 procente), de mediu/sanatate (17 procente), financiar (13 procente), operational (13 procente) si legal sau normativ (8 procente).
"In prezent, globalizarea reprezinta, in acelasi timp, una dintre cele mai mari provocari, dar si una din cele mai mari oportunitati pentru organizatiile globale. Directorii cu perspective de viitor localizeaza la nivel global operatiuni si functii pe baza costurilor, aptitudinilor si mediilor de business potrivite. Lumea adopta o noua definitie a globalizarii, dar o mare parte dintre companii isi mentine vechea viziune. Organizatiile trebuie sa transforme modelele de management financiar. Au nevoie sa integreze operatiunile financiare pentru a beneficia de aceasta noua perspectiva asupra globalizarii. Operatiunile integrate reduc amenintarile cu care se confrunta si imbunatatesc performanta operationala a organizatiilor", a declarat Stephen J. Lukens, Global Financial Management Leader, IBM Global Business Services.
Studiul arata ca printr-o disciplina sporita organizatiile financiare integrate (IFO) sunt mai flexibile, mai dinamice si mai eficiente in executia activitatilor financiare si sunt mult mai bine pregatite sa se confrunte cu factorii de risc. In vreme ce acest aspect este important, una din sapte companii cu venituri mai mari de un milliard de dolari dispun de o organizatie financiara integrata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.