De vaicareala sint satul. La vaicareala ne pricepem de la Miorita incoace.

Nu-i vorba, si realitatea se incapatineaza sa ne ofere prilej dupa prilej. Pusi in situatia de a alege intre smintiti si misei, ii privim cu jind pe cei care, dintr-un motiv sau altul, au scapat de dileme: fiind vremea smintitilor, argumenteaza unii, se cuvine sa tinem cu miseii - sau invers, sustin ceilalti. Cu totii sint gata sa se sacrifice pentru o cauza mai buna. Marturisesc spasit ca sint incapabil de o asemenea determinare. Printre smintiti si misei ma simt precum anti-magarul lui Buridan, mort de foame intre doua capite de fin asezate la distante egale. Daca insa nu ma pot hotari cu cine sa votez, nu inseamna nici ca imbratisez vaicareala degeaba. Vaicareala la moda. Vaicareala, oricit de indrituita, nu rezolva nimic. Paharul nu e doar pe jumatate gol. E, in acelasi timp, pe jumatate plin.

Avem doua rele? Foarte bine! In loc sa ne vaicarim, le punem sa se bata cap in cap! Studiu de caz - votul uninominal. Presati de Basescu, liberalii au decis, intr-un sfirsit, sa-si asume raspunderea pentru proiectul APD, aprobat initial de catre mai toate partidele parlamentare. Prea tirziu insa. Estimp, presedintele a decis ca va avea un referendum pentru un uninominal „pur", fie ce-o fi. Jumatatea goala a paharului este ca, din aceasta noua disputa intre palate, vom vota, cel mai probabil, in continuare pe liste, spre bucuria majoritatii parlamentare. Exista, insa, si o jumatate plina: consultarea populara le va oferi adversarilor presedintelui sansa de a explica electoratului consecintele sistemului propus de Basescu si sustinut de catre Geoana - bipolarizarea scenei politice.

Bate saua sa priceapa iapa. Doua partide mari nu pot insemna, la aceasta ora, decit PD si… PSD! Pentru un inamic declarat al fostului partid de guvernamint, o asemenea ocazie oferita pe tava, intr-un moment in care partidul e pe cale de implozie, forteaza electoratul tot intr-un fel de postura de magarus de-al lui Buridan: intra oare la categoria „smintit" sau la „misel"? Aceeasi campanie poate explica electoratului ca uninominalul cu doua tururi de scrutin NU asigura alegerea candidatului celui mai dorit - dimpotriva: daca, sa zicem, un candidat are 40% din voturi in primul tur, ceilalti trei candidati, fiecare cu 20%, il pot spulbera in al doilea tur! Daca bati saua suficient, pina si iapa poate pricepe. Doar nu e oaie. Si chiar Miorita are bun-simt.

Alin Fumurescu preda stiinte politice la Universitatea din Bloomington, Indiana.