Ronald Gavril, Bogdan Dinu si Iulian Stan au scapat de munca in folosul comunitatii, dar nu vor mai putea intra pe teritoriul Statelor Unite in urmatorii zece ani.

Exclusi pe viata din boxul amator, cei trei romani prinsi la furat intr-un magazin din Chicago au mai primit o lovitura din partea autoritatilor americane. Ronald Gavril, Iulian Stan si Bogdan Dinu, care se aflau la Chicago la Mondialele de box, nu vor mai putea intra pe teritoriul Statelor Unite in urmatorii zece ani, astfel ca si o eventuala cariera la profesionisti nu ar putea depasi un anumit nivel, dat fiind ca galele importante se desfasoara in SUA. „Dupa acest interval de timp, daca vor dori sa calatoreasca in SUA, cei trei vor fi obligati sa faca o cerere, iar autoritatile americane vor efectua o evaluare si vor aprecia daca le vor mai acorda acest drept’’, a afirmat consulul general al Romaniei la Chicago, Gheorghe Predescu.

Trio-ul de boxeri romani pot rasufla usurati intrucit au scapat de inchisoare. „In cazul in care ar fi fost formulate acuzatii impotriva lor, acestia ar fi fost in cel mai bun caz condamnati la o luna de munca in folosul comunitatii, pedeapsa putind fi chiar cea cu inchisoarea’’, a mai spus Predescu. Considerind incidentul drept unul minor, responsabilii magazinului Nordstrom din Chicago, de unde romanii incercasera sa sustraga manusi, caciuli si adidasi, au decis sa nu faca plingere la politie. „Sportivii au fost prinsi de cei care se ocupau cu securitatea magazinului. Acestia au chemat politia, care a venit imediat. Incidentul nu a fost calificat drept unul grav, sportivii neavind antecedente. Mai mult, ei aveau actele in regula si au fost cooperanti cu cei de la paza.

Si-au recunoscut in scris vina, in plus ne-au returnat tot ce furasera si s-au angajat sa nu mai revina la magazin. Astfel am decis sa nu facem plingere, intelegerea fiind facuta cu acordul politiei. Asta ne scapa si pe noi de povara unui proces", a declarat, pentru cotidianul „Chicago Tribune’’, purtatorul de cuvint al magazinului, Michael Boyd. Desi nu a luat masuri impotriva celor trei pugilisti, politia din Chicago a informat Consulatul General al Romaniei in legatura cu acest incident. „Sint niste prejudicii maxime pentru imaginea Romaniei si pentru imaginea Federatiei (n.r. - de box). Este o dezamagire personala pentru ca se arunca o pata. A fost implicit o palma data sportului, Federatiei de box’’, a mai spus consulul general Gheorghe Predescu.

Cadru militar, Constantin Dinu, tatal lui Bogdan, crede in nevinovatia fiului sau. „A fost pur si simplu ghinion pentru ca a picat intr-o astfel de conjunctura. Eu stiu ce am crescut si nu cred ca baiatul meu ar fi in stare de asa ceva. Exista antrenori care au lucrat cu el si care pot vorbi despre caracterul lui Bogdan. A fost la locul si momentul nepotrivit. A vrut sa-i ajute pe ceilalti doi colegi ai lui pentru ca el stia engleza mai bine. A venit insa politia si l-a luat si pe el. I-am spus sa caute sa-si demonstreze nevinovatia. Sa se intoarca la magazin sa ceara filmarea, pentru ca sigur se va putea vedea pe camera ca el nu a avut nici o intentie de a fura. Trebuie sa-si rezolve problemele cit inca este in America, de-acasa nu mai poate face nimic", a declarat Constantin Dinu.

Cei trei pugilisti vor reveni in tara in acelasi timp cu restul componentilor lotului national, deoarece nu s-a reusit schimbarea biletelor de avion, ei fiind acum cazati la un roman in suburbiile din Chicago.