Gigantul La Caixa ar fi interesat de o banca medie cu o cota de piata de minimum 3-4%.

Sistemul bancar romanesc redevine interesant pentru marile grupuri europene. Cea mai mare banca de retail din Spania, La Caixa, si-a anuntat intentia de a achizitiona o institutie de credit deja prezenta pe piata autohtona. „Daca ni se ofera ocazia sa cumparam o banca de retail in Romania, noi nu vom da inapoi. Decizia strategica in ceea ce priveste dezvoltarea noastra in Europa Centrala si de Sud-Est este aceea de a achizitiona banci de retail", spune Juan Maria Nin, presedinte si director executiv al La Caixa. Oficialii bancii au mai spus ca sint interesati de o institutie de credit de dimensiuni medii cu o cota de piata de minimum 3-4%. In aceasta situatie in Romania se afla banci precum CEC si Banca Transilvania. Daca la CEC a fost oprit procesul de privatizare, despre Banca Transilvania exista zvonuri in piata ca ar putea fi vinduta. Pe de alta parte, presedintele Nin a spus ca nu au facut nici o oferta concreta pentru vreo institutie de credit.

Pina atunci, grupul spaniol debuteaza in tara noastra prin deschiderea unui birou. „Ne vom adresa companiilor mari si mijlocii. Vom actiona in principal in relatia cu firmele spaniole prezente in Romania", spune directorul executiv al bancii spaniole. Investitiile directe facute de firmele spaniole in Romania au urcat de la aproximativ 15 milioane de euro in 2000 la peste 150 de milioane de euro in 2006. Potrivit reprezentantilor bancii, investitia de pina acum in tara noastra se ridica la 4 milioane de euro. In Spania, banca are aproximativ 64.000 de clienti de nationalitate romana.

In primele noua luni din 2007, tranzactiile bilaterale dintre Spania si Romania derulate prin La Caixa se ridica la 175,8 milioane de euro. Grupul La Caixa este cel mai important jucator pe piata de retail bancar din Spania. La finele trimestrului trei din 2007, venitul net atribuit grupului se ridica la 1,82 miliarde de euro, iar activele totale au atins 239,6 miliarde de euro, adica de aproximativ patru ori mai mult decit tot sistemul bancar romanesc. Ca active, in Spania, banca ocupa locul al treilea per total si primul loc in topul bancilor de economii. La nivel european, La Caixa este cea mai mare banca de economii. Aceasta are un statut diferit fata de orice alta institutie de credit prezenta in Romania, avind in vedere ca functioneaza ca o banca de economii. Astfel, Adunarea Generala a Bancii, organismul cel mai inalt de conducere si luare a deciziilor, este formata in proportie de 36% din detinatorii de depozite. Aproximativ 30% sint fondatorii bancii, 21% corporatiile guvernamentale spaniole si 13% angajatii institutiei.