Generalul Jeffrey Dorko, comandant al unei divizii din cadrul Corpului de Geniu din Armata americana, a fost evacuat din Irak pentru a i se acorda ingrijiri medicale. Concomitent cu violentele de pe teren, continua investigatiile in legatura cu diver
Generalul Jeffrey Dorko, comandant al unei divizii din cadrul Corpului de Geniu din Armata americana, a fost evacuat din Irak pentru a i se acorda ingrijiri medicale. Concomitent cu violentele de pe teren, continua investigatiile in legatura cu diverse incidente armate soldate cu victime, produse in Irak in conditiile crizei ce se perpetueaza de patru ani si jumatate. Conform cotidianului New York Times, citat de Reuters, anchetatorii din cadrul Departamentului american de Stat angrenati in cercetarea incidentului de la Bagdad in care a fost implicata compania de securitate Blackwater, le-au facut agentilor de securitate ai acestei firme oferte de imunitate. Anchetatorii din corpul investigativ al agentiei, Biroul pentru Securitate diplomatica, nu aveau autoritatea de a lansa astfel de oferte de imunitate, potrivit unor oficiali americani citati New York Times. Oficialii, care nu au fost identificati, au declarat ca procurorii din cadrul Departamentului Justitiei, care au autoritatea de a propune astfel de intelegeri, nu au fost la curent cu acestea. Multi dintre agentii Blackwater care au participat la incidentul de la 16 septembrie au primit ceea ce oficialii au descris drept oferte privind o imunitate limitata, conform sursei citate. Imunitatea limitata presupune faptul ca agentii de securitate nu vor fi inculpati pentru nimic din ceea ce au declarat la interogatorii, atat timp cat declaratiile lor au fost adevarate. Compania de securitate Blackwater, cu sediul in Carolina de Nord, are aproximativ 1000 de angajati in Irak, care asigura protectia diplomatilor americani si a altor oficiali. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.