Conform unui clasament al cartilor din domeniul gastronomiei din lumea intreaga, aceasta enciclopedie a gurmanzilor se afla printre primele cinci.    


Ali-Bab... In primul rand gandul ne fuge la poves
Conform unui clasament al cartilor din domeniul gastronomiei din lumea intreaga, aceasta enciclopedie a gurmanzilor se afla printre primele cinci.    


Ali-Bab... In primul rand gandul ne fuge la povestea  orientala "Ali Baba si cei patruzeci de hoti", care cultiva valorile umane ca binele, dreptatea, dragostea. Dar nu despre aceasta poveste vom vorbi, ci despre un eminent gastronom francez, care a devenit cunoscut in literatura de specialitate cu acest pseudonim - Ali-Bab. Cine este de fapt Ali-Bab? Henri Babinski (1855-1931), pe numele sau adevarat, este fiul lui Alexander Babinski, inginer polonez, si al Henriettei Waren. S-a nascut la 2 septembrie 1855 la Paris. Primele studii le-a facut la o scoala poloneza, dupa care a fost admis la un curs practic de la o scoala de minerit, devenind inginer civil in acest domeniu.


UN REGAL. Calatorind foarte mult in interes de serviciu, s-a preocupat si de bucataria si obiceiurile culinare ale tarilor pe care le-a vizitat, deoarece gastronomia a fost pasiunea vietii lui. Astfel, dupa ani de munca si de documentare, in 1907 apare prima editie a cartii "Gastronomie pratique - a€¦Ã©tudes culinaires". Bineinteles, dupa cativa ani au urmat alte editii: in 1923, 1928, 1931, 1939 etc. In anul 1975 a aparut o editie si in limba germana.


Lucrarea, o adevarata enciclopedie a gurmanzilor, am descoperit-o in biblioteca unui remarcabil bibliofil. Am putea spune ca aceasta editie de colectie, tiparita pe hartie tip vergé Monfourat, de culoare galbena, reprezinta un regal pentru cei rafinati in ale gastronomiei. Cele 1.281 de pagini cuprind peste 5.000 de retete, incepand de la creme si supe, preparate din carne, din peste, fructe de mare, ciuperci si pana la cele din legume, fructe, deserturi, bauturi etc. In afara de varietatea impresionanta a mancarurilor, valorosul op contine pagini de istorie gastronomica mondiala (ex. despre arta culinara din Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Germania, Polonia, Rusia, Peninsula Balcanica), consideratii generale despre principiile alimentatiei, despre varietatea ciupercilor, despre cele mai bune vinuri ale Frantei, dar si un incomparabil tratat umoristic despre obezitatea gurmanzilor.



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.