Daca intrati intr-o librarie si cereti un roman semnat Hemingway, in cel mai bun caz veti gasi un volum in engleza. Operele autorului american nu au mai aparut in Romania in ultima vreme.


Problema o constituie drepturile de autor, c
Daca intrati intr-o librarie si cereti un roman semnat Hemingway, in cel mai bun caz veti gasi un volum in engleza. Operele autorului american nu au mai aparut in Romania in ultima vreme.


Problema o constituie drepturile de autor, care nu au fost pana acum cumparate in Romania. Pana acum. Pentru ca Polirom a achizitionat aceste drepturi, editura iese pe piata cu o noua serie de autor. "Batranul si marea" deschide integrala Hemingway, dedicata de editura Polirom scriitorului american, unul dintre cei mai mari prozatori ai secolului al XX-lea.


BIBLIOGRAFIE. Ernest Miller Hemingway a publicat primul sau roman in1926, "The Sun Also Rises (Fiesta)", o carte cu tenta autobiografica ce descrie viata comunitatii americane din Europa. Hemingway s-a remarcat in istoria literaturii universale publicand "A Farewell to Arms" ("Adio, arme"), "For Whom the Bell Tolls" ("Pentru cine bat clopotele"), dar si numeroasele povestiri si nuvele. Hemingway atinge culmea gloriei literare dupa aparitia volumului "The Old Man and the Sea" ("Batranul si marea"), in 1954 primind Premiul Nobel pentru Literatura.


POVESTE. Aducerea lui Ernest Hemingway la Polirom are si o poveste interesanta.
"Mi-a luat un an si mai bine sa intru in legatura cu mostenitorii lui Hemingway si cateva zeci de e-mail-uri adresate avocatului familiei, care, in prima faza, nici nu voia sa auda de Romania", povesteste Bogdan-Alexandru Stanescu, coordonatorul colectiei "Biblioteca Polirom". "«Compania» pe care urmau sa i-o ofere cei peste 350 de autori de marca tradusi in «Biblioteca Polirom», precum si seriozitatea pe care editura o dovedeste de peste 12 ani in relatiile cu agentii si editorii straini l-au convins pe avocat sa accepte o integrala Ernest Hemingway la Polirom. Comic este faptul ca avocatul n-a vrut sa semneze pana nu am purtat o ultima discutie telefonica, in timpul careia m-a intrebat cati ani am. «27a€¦Â», i-am marturisit, nedandu-mi seama daca nu cumva cu acest adevar risc sa daram toata munca de peste un an. «O, cat ma bucur! Eu vreau o relatie de lunga durata cu editorii lui Hemingway, asa ca esti exact omul de care am nevoie!». Si asa a pornit seria Ernest Heminway".


AL 11-LEA PROIECT. Seria "Ernest Hemingway" este cel de-al 11-lea proiect din cadrul colectiei "Biblioteca Polirom". Debutul cu microromanul "Batranul si marea" va fi urmat de un al doilea titlu din serie, "Zapezile de pe Kilimanjaro si alte povestiri", in traducerea scriitorului Ionut Chiva. Ambele volume vor fi lansate printr-un eveniment la Targul de Carte Gaudeamus 2007. Urmatoarea serie de autor din cadrul colectiei "Biblioteca Polirom" va fi dedicata scriitorului de origine sarba Danilo Kis.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.