Magistratii instantei supreme au intors la DNA, pentru refacerea urmaririi penale, dosarul in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat de dare de mita.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis marti restituirea la DNA a dosaru
Magistratii instantei supreme au intors la DNA, pentru refacerea urmaririi penale, dosarul in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat de dare de mita.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis marti restituirea la DNA a dosarului Matusa Tamara, in care Adrian Nastase este acuzat de dare de mita prin numirea lui Ioan Melinescu in functia de sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) in schimbul sustragerii unor probe care-l vizau pe fostul premier. Hotarirea instantei a fost luata in urma deciziei din vara aceasta a Curtii Constitutionale, sesizata intr-un alt dosar tot de Adrian Nastase, conform careia urmarirea penala a ministrilor in functie si a fostilor ministri poate fi declansata doar cu avizul presedintelui Romaniei.

Nastase a atacat la Curtea Constitutionala, in dosarul Zambaccian, modificarile aduse Legii raspunderii ministeriale de fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, conform carora avizul presedintelui pentru declansarea urmaririi penale este necesar doar in cazul ministrilor in functie, iar in cazul fostilor ministri se aplica regulile dreptului comun. In cursul procesului, avocatul lui Nastase, Gheorghe Diaconescu, a solicitat instantei sa constate ca toate probele din dosarul fostului premier ar fi nule, atit cele din faza premergatoare, cit si cele obtinute de DNA dupa declansarea urmaririi penale.

Biroul de presa al DNA a informat ca va promova recurs la Completul de noua judecatori ai Inaltei Curti, dupa ce judecatorii isi vor motiva decizia. Nastase mai este cercetat de DNA intr-un al treilea dosar care vizeaza dobindirea imobilului din Strada Zambaccian, dosar in care procurorii au cerut avizul presedintelui Basescu inaintea declansarii urmaririi penale.

In dosarul Matusa Tamara mai este acuzat pentru sustragere de inscrisuri oficiale si luare de mita Ioan Melinescu, pentru ca in noiembrie 2000

l-ar fi contactat, cu sprijinul fostului deputat PSD Ristea Priboi si al omului de afaceri craiovean Genica Boerica, devenit denuntator, pe Adrian Nastase si i-ar fi comunicat ca la Oficiu se pregateste informarea Parchetului General despre depunerea in numerar a 400.000 de dolari, intr-un cont deschis la Creditanstalt Austria - actualmente HVB Bank - pe numele Danei Nastase, sotia fostului premier.

Ioan Melinescu i-a promis lui Adrian Nastase, potrivit rechizitoriului, ca va bloca lucrarea pina dupa alegerile din decembrie 2000 si ca va distruge dosarul de la ONPCSB. Procurorii DNA considera ca mita oferita lui Melinescu contra distrugerii probelor de la Oficiu ar fi constat in numirea acestuia ca sef al ONPCSB, prin decizia lui Adrian Nastase luata imediat dupa investirea sa in functia de premier.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.