Pornind de la premisa ca eforturile educationale reprezentate de publicarea unor materiale teoretice insotite cu exemple practice, ambele avand ca subiect investitiile la termen pe piata sibiana a derivatelor, venim in intampinarea potentialilor inve
Pornind de la premisa ca eforturile educationale reprezentate de publicarea unor materiale teoretice insotite cu exemple practice, ambele avand ca subiect investitiile la termen pe piata sibiana a derivatelor, venim in intampinarea potentialilor investitori prezentandu-le succint pasii care trebuie urmati pentru a participa la tranzactiile futures si options.
Primul pas pe care orice persoana fizica intersata de derivatele financiare si de tranzactionarea acestora trebuie sa-l faca este sa contacteze o Societate de Servicii de Investitii Financiare (SSIF). Astfel, devine evident un aspect esential, si anume ca persoanele fizice pot initia tranzactii pe piata administrata de S.C. BMFM S.A. SIBIU doar daca sunt clienti ai unei Societati de Servicii de Investitii Financiare sau institutii de credit. Bursa sibiana pune la dispozitia publicului, pe site-ul institutiei (www.bmfms.ro) lista completa a societatilor autorizate sa realizeze tranzactii. Selectia brokerului trebuie bazata pe comparatii intre comisioanele practicate si nivelul de marja retinut la deschiderea pozitiilor. Un criteriu semnificativ si cu implicatii majore in relatia ulterioara client - casa de brokeraj este insa potrivirea cu profilul individual de tranzactionare. De aceea alegerea trebuie pregatita minutios. In plus, trebuie acordata o atentie sporita performantelor societatii in cadrul pietei futures, evidentiate de nivelul de lichiditate generat si de constanta acestuia. Tinand cont de acest aspect, topul celor mai activi intermediari din piata la termen este dat lunar publicitatii de catre Bursa din Sibiu. Importanta brokerului si a alegerii lui trebuie constientizata de investitor care trebuie sa se asigure ca a stabilit clar nivelul de suport pe care i-l va oferi brokerul precum si costurile pe care le implica aceasta activitate. Mai mult, clientul trebuie sa stie ca societatea de brokeraj are sarcina de a-i pune la dispozitie o documentatie prin care sa ii fie explicata natura unui contract futures sau options, sa ii fie expuse obligatiile ce si le asuma tranzactionand si sa i se detalieze toate riscurile ce pot decurge din activitatea respectiva.
Dupa alegerea SSIF urmatorul pas este stabilirea formei concreta de colaborare. Aceasta va fi realizata prin semnarea unui contract cont client. Contractul respectiv reprezinta o intelegere legala intre client si societate. Prin intremediul sau se stabilesc termenii si conditiile in care clientul va tranzactiona. "Contractul cont client este un document deosebit de important mai ales in cazul unor eventuale neintelegeri care pot provoca diverse dispute. Acesta are rolul de a stabili toate drepturile si obligatiile partilor", au precizat surse din piata. Dupa semnarea contractului, pentru a putea tranzactiona, investitorul trebuie sa constituie un depozit la casa de brokeraj al carei client este. Ulterior, in functie de suma depusa se stabileste numarul de contracte ce urmeaza a fi tranzactionate. Trebuie avute in vedere toate costurile tranzactiei, atat cele pentru initierea pozitiilor cat si cele pentru executarea operatiunii inverse. Ultimii pasi, dar extrem de importanti intrucat dupa efectuarea lor este dobandita calitatea de investitor, sunt inventarierea intregului portofoliu informational dobandit si reasigurarea asupra corectitudinii sale. Apoi, trebuie dezvoltat un plan de tranzactionare pe fundamentul unor repere cum ar fi valoarea corecta a investitiei si conditiile de intrare si de iesire din piata. Prin urmare, in momentul in care ati ales sa utilizati derivatele ca instrument investitional, elaborati si o strategie eficienta de management al riscului.*Acest articol reprezinta un demers educational, iar responsabilitatea alegerii de a intra in piata la termen si de a tranzactiona instrumente financiare derivate apartine exclusiv potentialilor investitori.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.