Consiliul de Onoare al CRP solicita presedintelui Romaniei sa isi exercite dreptul de a trimite Parlamentului, spre revizuire, legea pentru modificarea Codului Penal, avand in vedere posibilitatea ingrijoratoare de limitare a drepturilor la libera exprimare si la libera circulatie a informatiilor de interes public adusa de modificarile adoptate de Camera Deputatilor. In noua versiune a Codului Penal, alineatul 2 al articolului 195, prin formularea cat se poate de ambigua, poate duce la anchetarea si chiar condamnarea la inchisoare a jurnalistilor care fac publice inregistrari audio sau video.
Declaratiile politicienilor, in frunte cu presedintele Camerei Deputatilor, conform carora munca jurnalistilor nu este vizata de acest articol, nu se regasesc in textul de lege. Avand in vedere faptul ca autoritatile de cercetare penala si autoritatile judecatoresti se vor raporta la ce e scris in Codul Penal, nu la ceea ce au declarat unii politicieni, riscul abuzurilor este ridicat.
Pentru a elimina orice posibilitate de interpretare a paragrafului in discutie, Clubul Roman de Presa solicita adoptarea de catre forul legislativ a unei formulari explicite din care sa rezulte ca libertatea de exprimare in interes public a jurnalistilor nu e afectata.