Cancerul de colon apare, de obicei, dupa varsta de 50 de ani, motiv pentru care medicii recomanda colonoscopia anuala incepand de la varsta de 45 de ani. Numai ca acest tip de cancer poate sa apara si la persoane mult mai tinere de 50 de ani, din ca
Cancerul de colon apare, de obicei, dupa varsta de 50 de ani, motiv pentru care medicii recomanda colonoscopia anuala incepand de la varsta de 45 de ani. Numai ca acest tip de cancer poate sa apara si la persoane mult mai tinere de 50 de ani, din cauza unei anomalii a cromozomilor, prezenta de obicei la persoanele in varsta. Aceasta anomalie a fost descoperita de cercetatorii de la Clinica Mayo din SUA. Rezultatele studiului au fost prezentate Societatii Americane de Genetica Umana din San Diego, California. Cercetatorii de la Clinica Mayo sustin ca noua descoperire poate da un semnal de alarma pentru ca tinerii sa constientizeze ca si ei sunt in pericol sa faca cancer de colon si, in acelasi timp, deschide calea investigatiilor pentru prevenirea si tratarea bolii. Echipa americana a studiat structura telomerilor, care se gasesc la extremele cromozomilor si care le asigura structura. Au fost analizati 114 pacienti cu cancer, care aveau mai putin de 50 de ani si 98 de pacienti fara antecedente de cancer. De obicei, telomerii se uzeaza cu timpul si sunt asociati cu mai multe afectiuni, printre care si cancerul. Specialistii, coordonati de Lisa Boardman, specialis ta in boli gastrointestinale, au gasit pacienti cu cancer de colon, care aveau telomerii foarte uzati, in ciuda tineretii lor. Mai mult, boala a afectat mai mult barbatii decat femeile. Cancerul de colon se caracterizeaza prin dezvoltarea de noduli pe colon sau rect. Este principala cauza de deces in SUA si pe zi ce trece cazurile se inmultesc si in Europa, mai ales din cauza alimentatiei, care este din ce in ce de mai proasta calitate. Pentru cercetatori, legatura dintre lungimea telomerilor si cancer va permite ca aceste parti cromozomice sa fie folosite ca markeri ai bolii, pentru a o preveni.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.