Decizie Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat ieri cu 0,5 puncte rata dobanzii de politica monetara, de la 7% pe an la 7,5% pe an, se arata intr-un comunicat al BNR. Masura este menita sa franeze cresterea inflatiei, care ar putea depasi li
Decizie Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat ieri cu 0,5 puncte rata dobanzii de politica monetara, de la 7% pe an la 7,5% pe an, se arata intr-un comunicat al BNR. Masura este menita sa franeze cresterea inflatiei, care ar putea depasi limita superioara a interva­lului de 3%-5%, din jurul tintei de 4%, prognozata pentru 2007. "Dinamica inalta a veniturilor populatiei, proiectata crestere a cheltuielilor bugetare in ultima parte a anului, precum si incertitudinile legate de evolutia cursului de schimb semnaleaza ca inflatia la sfarsitul anului 2007 va depasi limita superioara a intervalului de variatie de 3%-5%, asociat tintei de 4%", se arata in comunicatul Consiliului de Administratie al BNR, condus de guvernatorul Mugur Isarescu (foto).  Efecte. Majorarea dobanzii de politica monetara va conduce la cresteri de dobanzi si la bancile co­merciale, atat la depozite, cat si la credite. De altfel, conducerea BNR a precizat ca prin majorarea ratei se urmareste si asigurarea unui nivel corespunzator al dobanzii reale, de natura sa stimuleze economisirea si sa imbunatateasca raportul acesteia cu investitiile, cu efect asupra reducerii treptate a deficitului extern. Un alt efect asteptat de piata este aprecierea leului catre un curs de 3,3-3,2 lei/euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.