Intr-o atmosfera calda, tovaraseasca, ieri a avut loc in Romania vizita presedintelui Republicii Ucraina, Viktor Anriovici Iuscenko. Partea romana si-a exprimat satisfactia pentru vizita inaltului oaspete. Seful statului a reliefat totodata necesitatea continuarii dialogului la nivel inalt, expresie a bunelor relatii dintre cele doua popoare vecine si prietene.


Cam asa ar fi putut arata comunicatul de presa de la Palatul Cotroceni, emis la 30 octombrie cu ocazia vizitei presedintelui ucrainean. Exact ca pe vremea lui Ceausescu, sub limbajul de lemn, oficial, se ascund probleme politice serioase. Nu ar fi mirat probabil pe nimeni un comunicat astfel redactat, pentru ca atitudinea partii romane a fost de-a dreptul stupefianta.


Presedintele Romaniei s-a grabit sa-i multumeasca de trei ori sefului unui stat care numai prieten nu este. Chiar daca nu ma asteptam la minuni dupa o noua runda de convorbiri prezidentiale, relatiile romano-ucrainene sunt expresia unei tensiuni politice evidente. Dat fiind noul statut al tarii noastre, de membru NATO si UE, aveam pretentia unei pozitii mai ferme, exprimate clar, in fata lui Iuscenko si a cetatenilor romani.


In ultimii ani, presedintele Traian Basescu n-a ratat nici un prilej sa ne demonstreze barbatia sa politica. S-a impus ca un om de curaj, care a luptat deschis si fara menajamente cu adversarii politici. Acest lucru a fost unanim apreciat. Dar acum nu pot sa nu observ ca Traian Basescu e leopard cu Tariceanu si pisoias cu Iuscenko.  


"Multumesc inca o data presedintelui Iuscenko pentru concluziile bune ale discutiilor de astazi si il asigur de toata prietenia noastra", a spus marti mai marele Romaniei.