Chiar daca a condamnat oficial comunismul, presedintele Traian Basescu refuza de circa doi ani sa accepte finantare pentru infiintarea unui Muzeu al Comunismului la Bucuresti. Romania si Rusia sunt singurele tari din fostul bloc sovietic care refuza
Chiar daca a condamnat oficial comunismul, presedintele Traian Basescu refuza de circa doi ani sa accepte finantare pentru infiintarea unui Muzeu al Comunismului la Bucuresti. Romania si Rusia sunt singurele tari din fostul bloc sovietic care refuza un astfel de memorial.


Profesorul universitar Claudiu Matasa, consul general onorific al Romaniei in statul american Florida, i-a trimis inca din 2005 o scrisoare lui Traian Basescu in care se oferea sa sprijine financiar cu 100.000 de dolari infiintarea unui Muzeu al Comunismului la Bucuresti. In exclusivitate pentru Jurnalul National, Claudiu Matasa, un fost detinut politic in perioada comunista, spune ca nici macar nu a fost refuzat oficial, deoarece nu a primit nici un raspuns. Acesta ne-a pus la dispozitie mai multe mesaje pe care le-a adresat in ultimii ani presedintelui, dar a fost tratat cu indiferenta. Muzeul Comunismului pe care il viseaza la Bucuresti a ramas doar un proiect. Unul pe care l-a vazut insa implinit in celelalte capitale ale fostului bloc comunist. In Romania, pentru a vedea ororile comunismului, trebuie sa strabati de la Capitala sute de kilometri pana la Sighet.


ZIDUL TÅCERII. "Ca fost detinut politic la Canal, Jilava si nu numai, am vrut sa-mi ajut tara natala sa depaseasca perioada de tranzitie morala - de la comunism la democratie - si sa se alinieze celorlalte foste tari comuniste. Din septembrie 2005, de cand am facut propunerea presedintelui Basescu, m-am izbit insa de un zid al tacerii", declara dezamagit Claudiu Matasa. Intre timp, seful statului a denuntat si condamnat comunismul, acceptand concluziile unei comisii prezidentiale conduse de Vladimir Tismaneanu. "Denuntarea comunismului de catre presedinte la 18 decembrie 2006, ca fiind criminal si ilegal, nu a atras insa consecinte. CNSAS si alte organizatii similare nu au venit inca cu ceva semnificativ", afirma C. Matasa. El mai spune: "Sa ne mai miram ca SUA, care declara Romania drept «tara prietena» si «aliata», nu consimt la desfiintarea vizelor pentru romani?".


Matasa ne spune ca "in acelasi septembrie 2005, Nicholas Rurua, un parlamentar din Tbilisi, capitala fostei republici sovietice Georgia, a propus presedintelui sau, Mikheil Saakashvilli, sa deschida un muzeu al crimelor comunismului in capitala tarii". La 26 mai 2006, muzeul solicitat de Rurua a fost deschis in Tbilisi. El ocupa ultimul etaj al Muzeului National din Bulevardul Rustaveli, strada principala a orasului. "Majoritatea exponatelor provin din arhiva filialei georgiene a fostului KGB, care a ucis 72.000 de georgieni si a deportat 200.000 (din totalul de patru milioane de locuitori pe care Georgia ii avea atunci) doar in primul an al regimului comunist", ne mai precizeaza C. Matasa.


EXEMPLELE DIN FOSTUL LAGÃ…R COMUNIST. Claudiu Matasa a vizitat mai multe tari foste satelite ale URSS si ne povesteste ce a vazut. "Am admirat modul in care autoritatile au prezentat teroarea exercitata de guvernele comuniste si de politiile lor politice. Pentru aceasta nu a trebuit sa ma duc intr-un colt izolat al tarii, cum este Sighetul in Romania, ci am dat de muzee si expozitii permanente in mijlocul capitalelor, cu reclame si invitatii staruitoare. Berlinul este un oras intesat cu muzee care de care mai fascinante, dar n-am vazut nici unul mai plin de vizitatori decat Muzeul Crimelor Comunismului. Oameni de pe toate meridianele globului stau in el zile in sir, cum am stat si eu, si multi vizitatori depun acolo flori in memoria celor ucisi de infama STASI. Oamenii stau, de asemenea, la coada ca sa viziteze Muzeul Comunismului din Praga si Casa Terorii din Budapesta. Toate capitalele celorlalte foste tari est-europene au un asemenea muzeu", povesteste fostul detinut politic, acum profesor la U. Illinois/Chicago si consul onorific general in Florida.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.