Barilul de titei brut a ajuns la cota de 94 dolari, dupa ce datele prezentate de Statele Unite ale Americii arata o scadere cu 3,9 milioane de barili a rezervelor nationale. Pretul barilului Brent, extras din Marea Nordului, a ajuns la 89


Barilul de titei brut a ajuns la cota de 94 dolari, dupa ce datele prezentate de Statele Unite ale Americii arata o scadere cu 3,9 milioane de barili a rezervelor nationale. Pretul barilului Brent, extras din Marea Nordului, a ajuns la 89,93 dolari, cu 2,49 dolari mai mult fata de ziua anterioara. Cresterea pretului, de aproape 3 dolari, pe piata americana a fost cauzata de diferenta mare intre previziunile analisilor, care se asteptau la o crestere cu 600.000 de barili a rezervelor, in vreme ce anuntul americanilor a fost de scadere a rezervelor. De asemenea, piata inca mai asteapta o decizie a Federal Reserve, banca centrala americana, in privinta taierii dobanzii de referinta. Abdel Aziz Abdullah al - Turki, secretarul general a Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol  (OPEC), a precizat ca deja piata nu mai este condusa de nevoile de aprovizionare cu petrol, ci de speculatori. De aceeasi parere este si un oficial iranian, care a avertizat miercuri ca "bula" din jurul pretului la titei, creata de situatia geopolitica internationala, se va sparge. El a adaugat ca pretul nu este rezultatul lipsei de petrol la rafinarii. Mai multe state au cerut OPEC cresterea productiei cu mai mult de 500.000 de barili pe zi, iar aceasta organizatie a refuzat pe motiv ca exista suficient titei pe piata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.