Aproximativ 40% dintre contestatiile depuse de firme la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) au fost rezolvate in defavoarea autoritatilor contractante, pentru ca majoritatea reprezentantilor institutiilor statului nu cunosc legislatia in domeniul achizitiilor publice.
La CNSC au fost depuse in acest an circa 4.000 de contestatii la licitatiile organizate de autoritati pentru achizitii publice, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, presedintele institutiei, Mihai Prisacariu.
El a adaugat ca pana in prezent institutia a solutionat 2.815 dosare, dintre care aproximativ 40% au fost rezolvate in favoarea contestatarilor.
Anul trecut, in cele cinci luni de la infiintare, CNSC a solutionat 338 de dosare din cele 673 de contestatii depuse.
Potrivit lui Prisacariu, anul trecut, 50% din dosare au fost solutionate in favoarea autoritatilor contractante, iar in acest an ponderea a crescut la 60%.
"In 90% din cazurile solutionate in favoarea firmelor este vorba de necunoasterea legislatiei achizitiilor publice de catre autoritati", a spus Prisacariu.
Presedintele CNSC a dat ca exemplu o institutie care a initiat procedurile de achizitie publica a unor imprimante de un anumit tip fara sa mentioneze si caracteristicile tehnice ale acestora, ceea ce a facut ca licitatia sa fie contestata.
Intrebat daca achizitiile publice sunt blocate de volumul mare al contestatiilor, Prisacariu a spus ca in prezent aproximativ 1.000 de solicitari nu au fost solutionate, intrucat dosarele sunt incomplete, pentru ca institutiile publice nu transmit CNSC informatiile solicitate in termenul legal.
"Avem cazuri in care autoritatile publice nu ne-au transmis informatiile solicitate decat dupa doua luni, si atunci au fost incomplete", a mai spus presedintele CNSC, fara sa nominalizeze institutiile.
Potrivit legislatiei achizitiilor publice, deciziile CNSC pot fi atacate in instanta la Curtea de Apel.
Pana in prezent, la Curtea de Apel au fost depuse 292 de plangeri impotriva deciziilor CNSC, din care numai 20 au fost admise.
Consiliul functioneaza pe langa Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice ca organism cu activitate administrativ-jurisdictionala, fiind alcatuit din 21 de membri.