Justitia spaniola a dat ieri verdictul in cazul celor 28 de suspecti acuzati de participare la atacurile teroriste de la Madrid, din martie 2004, unde si-au pierdut viata si cetateni romani.

Dintre cei 28 de inculpati, 21 au fost condamnati si sapte achitati. Printre acestia din urma se afla si unul dintre organizatorii atacurilor. Trei dintre invinuiti - marocanii Jamal Zougan (34 de ani), unul dintre militantii care au plasat bombele in trenuri, Othman el-Gnaoui (32 de ani) si spaniolul Jose Emilio Suarez Trashorras (31 de ani) - au pledat vinovat la acuzatiile de asasinat si tentative de asasinate teroriste.

Cei trei, considerati "colaboratori necesari" pentru comiterea atentatelor, vor face inchisoare pe viata. Alti doi inculpati, marocanii Youssef Belhadj (31 de ani) si Hassan al-Haski (44 de ani), considerati organizatori ai atacurilor, au fost condamnati la 20 de ani de inchisoare pentru apartenenta la o grupare terorista.


28 DE INCULPATI. Audienta Nationala, instanta care s-a ocupat de acest caz, a cerut impotriva celor 28 de inculpati pedepse care totalizeaza 311.865 de ani de inchisoare, limitate in practica la 40 de ani pentru fiecare. Pe langa cei 28, din grupul terorist au mai facut parte sapte persoane, care s-au sinucis dupa trei saptamani de la atentate.


Tribunalul a achitat sapte dintre inculpati. Intre acestia se afla Rabei Osman Sayed Ahmed (36 de ani), cunoscut sub numele de Mohamed Egipteanul si considerat unul dintre cei trei organizatori ai atacurilor de la 11 martie 2004, cand zece bombe au explodat aproape simultan in patru trenuri pline de navetisti. In acea zi de 11 martie, 191 de oameni, printre care si 16 romani, au fost ucisi si cel putin 1.800 au fost raniti.