Agentia Domeniilor Statului (ADS) ar putea bloca, saptamana viitoare, conturile consortiului Protan-Atev, concesionarul activitatii de ecarisaj in Romania, intrucat firma nu a platit penalitatile de 1,7 milioane euro pentru realizarea cu intarziere a
Agentia Domeniilor Statului (ADS) ar putea bloca, saptamana viitoare, conturile consortiului Protan-Atev, concesionarul activitatii de ecarisaj in Romania, intrucat firma nu a platit penalitatile de 1,7 milioane euro pentru realizarea cu intarziere a unor investitii.
"Noi am calculat penalitati de 1,7 milioane euro, pentru investitii nerealizate la termen. Ei nu au acceptat suma, nu au vrut sa plateasca si au facut o expertiza contabila din care reiesau penalitati mai mici, de un milion euro. Ne vom intalni din nou in aceasta saptamana, iar daca situatia nu se rezolva le vom bloca saptamana viitoare conturile", a declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX, presedintele ADS, Daniel Dragan.
El a a daugat ca ADS nu va accepta ca Protan-Atev sa plateasca numai un milioan euro, ci trebuie sa achite integral suma calculata de ADS, de 1,7 milioane euro.
"Se poate ajunge si in instanta", a spus Dragan.
Presedintele ADS a adaugat ca activitatea Protan-Atev se desfasoara normal in toate judetele, singura problema fiind intarzierea acordarii unor subventii.
De altfel, firma sustinea, in luna martie, ca din totalul de subventii de circa patru milioane de lei, numai 2% din suma a fost platita, in timp ce reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) au afirmat ca documentatia depusa pentru obtinerea banilor nu era corecta.
Activitatea de ecarisaj este sprijinita printr-un sistem de subventii, care prevede ca in cazul cadavrelor de animale a caror colectare si neutralizare sunt in responsabilitatea consiliilor locale, cat si in cazul animalelor din gospodarii, sprijinul acordat de catre stat firmei de ecarisaj este de 100% din tarif, iar beneficiarul serviciilor nu plateste nicio suma. Pentru deseurile animale provenite de la ferme si firme care activeaza in industria alimentara, subventia reprezinta 50% din nivelul tarifului, restul sumei fiind suportat de beneficiar.
Consortiul format din Protan-Romania si Atev-Ungaria a castigat anul trecut licitatiile organizate ADS pentru concesionarea activitatii de neutralizare a deseurilor de origine animala, inclusiv cadavrele de animale, in cele opt regiuni de dezvoltare.
Compania si-a asumat realizarea unor investitii de peste 13 milioane euro, termenul de finalizate 31 decembrie 2006. Dupa depasirea acestei date sunt calculate penalitati de 1% pe zi, din sumele neinvestite.
Protan-Atev s-a angajat sa realizeze investitii pentru reabilitarea si imbogatirea parcului auto, implementarea unui software pentru managementul colectarii deseurilor si pentru retehnologizarea tuturor unitatilor.
Activitatea de ecarisare, respectiv de colectare si neutralizare a deseurilor de origine animala, inclusiv cadavrele de animale, reprezinta o cerinta europeana pentru protectia animalelor si prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.
Comisarul european Leonard Orban a declarat, marti, ca Romania va trimite in luna noimebrie un raport privind activitatea din domeniul sanitar-veterinar, inclusiv despre implementarea acquis-ului comunitar in domeniul ecarisajului.
Potrivit presedintelui ADS, raportul va fi primit favorabil, pentru ca in domeniu activitatea se desfasoara normal.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.