Presedintele onorific al Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), Alin Popescu, dezvaluie circumstantele purtarii convorbirii cu Dumitru Coraci. Explicatiile acestuia sustin teoria ca fiecare dintre cei doi inter
Presedintele onorific al Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), Alin Popescu, dezvaluie circumstantele purtarii convorbirii cu Dumitru Coraci. Explicatiile acestuia sustin teoria ca fiecare dintre cei doi interlocutori a incercat "sa-l tepuiasca" pe celalalt.


Unul a mintit, aruncand in discutie nume importante (vezi Berceanu), pentru a-l demoraliza pe contracandidatul sau, celalalt l-a inregistrat pentru a-l santaja, spune Alin Popescu in dreptul la replica. Asa sa fie? Si daca da, scopul scuza mijloacele?


RÅZBOI PSIHOLOGIC? "In luna noiembrie 2006, de cand este aceasta inregistrare, eu si Coraci Dumitru eram contracandidati pe un post de ofiter la Penitenciarul Pelendava. Inca de la prima noastra intalnire, totul a capatat turnura unui razboi psihologic, acesta tinand de la inceput sa precizeze ca nu am nici o sansa impotriva lui, el fiind deja ofiter, cu Academie de Politie, e drept ca la fara frecventa. Cunoscand faptul ca stie ca am mai fost observator la concursuri si datorita functiei sindicale cunosc foarte multi din conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, iar fostul director general adjunct a lucrat in anii 1998-1999 la aceeasi unitate cu mine, Penitenciarul Craiova, mi-am dat seama ca pot transforma psihologic aceste lucruri in avantaje pentru mine. Recunosc ca experienta ca observator mi-a aratat ca conteaza foarte mult modul in care te prezinti in fata comisiilor de interviu. De aceea, in toate discutiile purtate cu Coraci Dumitru, discutii care au fost atat inainte, cat si dupa probele de concurs, am facut totul pentru a-l demoraliza, uzand de diferite nume nu numai din sistemul penitenciar, cat si din politica, incercand sa afisez siguranta in afirmatii. Desi nu exista in inregistrarea postata pe site, una din afirmatii este legata de gradul de rudenie al sotiei, despre care i-am spus ca este ardeleanca, cu o personalitate marcanta din zona Clujului. In pregatirea sindicala am urmat un curs de negociere, de aceea stiam ca, daca iti domini psihologic «adversarul», deja esti cu un pas in fata. Toate acestea si-au facut efectul scontat de mine, astfel incat inainte de interviu era foarte demoralizat. Acest lucru rezulta si din discutia ulterioara, cea din articol."


SANTAJ PENTRU RENUNTARE? "A doua zi dupa ultima inregistrare am fost sunat de Coraci Dumitru, care m-a amenintat ca, daca nu voi depune cerere de renuntare la comisia de concurs, va face uz de ea si voi fi dat afara din serviciu. Stiind ca din partea mea au fost pur si simplu doar niste afirmatii care urmareau sa-l demoralizeze, fara legatura intre cauza (afirmatiile nu erau veridice) si efect (rezultatul concursului), i-am spus ca poate sa faca ce vrea cu aceasta inregistrare. La aceasta discutie au mai asistat doua persoane din Targu-Ocna."


IPOTEZE. Intrigat de faptul ca inregistrarea convorbirii a fost aruncata pe piata media la aproape un an diferenta, Alin Popescu emite doua ipoteze. De vina pentru iesirea de iveala a inregistrarii este fie "razboiul de uzura din fruntea ANP", fie faptul ca, mai nou, este membru titular in Comisia de Disciplina a ANP. In prima varianta ar fi victima a bataliei pentru functii in ANP, purtate intre diverse personaje: "Foarte multe articole au relatat despre incompatibilitatea fostului director general adjunct Sorin Dumitrascu sau despre angajarile rudelor fostului director general Alexandru Serban, cel care a instrumentat dosarul nr. 194/P/2003, al Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul DNA, dosar avand ca obiect declansarea frauduloasa a falimentului Bancii Internationale a Religiilor si activitatea lichidatorului «Reconversie si Valorificare Active» si dosarul SOV INVEST, dupa care a ajuns DG in ANP". In varianta doi s-ar urmari decredibilizarea acestuia, pentru indepartarea lui din Comisia de Disciplina a ANP, unde a fost desemnat de FSANP ca membru titular, deoarece nu este "o persoana usor manevrabila". De precizat ca aceasta comisie cerceteaza si judeca abaterile disciplinare ale tuturor ofiterilor cu functii de conducere din sistemul penitenciar, inclusiv ale directorilor functionari publici.


CoRACI, NO COMMENT. Intrebat telefonic daca este adevarat ca ar fi incercat sa-l santajeze pe Alin Popescu, Dumitru Coraci, sef serviciu aplicarea regimurilor la Penitenciarul Barcea Mare, ne-a precizat: "Nu este adevarat!". El a refuzat insa orice alte comentarii pe marginea convorbirii inregistrate: "M-ati pus intr-o postura.... Nu comentez in nici un fel!".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.