Romanii si bulgarii vor avea in continuare parte de restrictii in ceea ce priveste accesul pe piata muncii din Marea Britanie, cel putin pana la sfarsitul lui 2008, a anuntat ieri guvernul britanic. Londra instituise restrictii inca de la intrarea in UE a Romaniei si Bulgariei.

Muncitorii cu slaba calificare din cele doua tari pot lucra in regat doar in agricultura si industria de prelucrare a alimentelor, iar cei cu calificare superioara se pot angaja pe un post numai daca acesta nu poate fi ocupat de un cetatean britanic.

Liam Byrne, ministrul britanic al Imigratiei, a aratat ca strainii au avut o contributie pozitiva asupra economiei, dar au creat dificultati pentru serviciile publice.

Ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat ieri, in cadrul unei intalnirii pe care a avut-o cu Robin Barnett, ambasadorul britanic la Bucuresti, ca regreta decizia luata de guvernul de la Londra si a apreciat ca aceasta va fi dificil de inteles pentru opinia publica din Romania. Cioroianu a mai aratat ca decizia va avea ca efect indirect incurajarea fenomenului de "munca la negru", ceea ce va aduce prejudicii atat in regat, cat si in Romania si Bulgaria.