Incurajat de presedintele rus Vladimir Putin care a evocat eventuale probleme interetnice in Romania, presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin a evocat spectrul unei "Moldove a lui Stefan cel Mare" - referindu-se astfel direct la teritoriul di
Incurajat de presedintele rus Vladimir Putin care a evocat eventuale probleme interetnice in Romania, presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin a evocat spectrul unei "Moldove a lui Stefan cel Mare" - referindu-se astfel direct la teritoriul dintre Prut si Carpati. Presedintele Vladimir Voronin a afirmat in emisiunea sa personala de la postul de televiziune NIT: "Noi n-avem scopuri sa intoarcem Moldova lui Stefan cel Mare inapoi - macar ca ar fi un act istoric foarte just - dar noi avem scopul sa ne integram in Europa unita, mare, si acolo o sa fie si Moldova lui Stefan cel Mare, si o sa fie toate celelalte state, si o sa fim si noi toti impreuna", dupa cum informeaza Mediafax si BBC.
Limba moldoveneasca, mai veche ca romana
"Europenii sunt europeni, sunt oameni educati, cu istorie, cu traditii... Daca in tara noastra Constitutia indica ca limba noastra este limba moldoveneasca, daca noi singuri ne apreciem ca moldoveni, atunci cum poate veni unul dintr-o tara europeana si sa spuna ca voi nu sunteti aceia?", s-a intrebat Vladimir Voronin.
Presedintele de la Chisinau a tinut o adevarata prelegere legata de limba moldoveneasca: "Si de aceea noua ne leaga aceste formule - ca noi nu suntem moldoveni, ca suntem romani, ca noi n-avem limba, ca limba moldoveneasca nu exista, ca 650 de ani in urma Stefan cel Mare nu a fost moldovean, ci roman, adica cu patru sute si ceva de ani inainte de a se fi format statul roman (...) Oamenii acestia - si am in vedere conducerea Romaniei - trebuie macar in aritmetica sa se clarifice - cand si ce s-a petrecut in istorie... si atunci sa tragem concluziile respective (...) "Eu n-am nimic impotriva dezvoltarii relatiilor in cel mai desfasurat mod cu Romania, cu cetatenii romani. Avem multe lucruri de facut cu romanii impreuna chiar si pe dimensiunea, pe segmentul european. Dar pana acuma, uitati-va, numai aceste probleme - dintr-o parte cu limba, pe site-ul UE nu trebuie sa figureze limba moldoveneasca...".
Relatii deteriorate
Relatiile incordate dintre Bucuresti si Chisinau sunt cauzate de faptul ca autoritatile romane nu percep acum si pentru viitor Republica Moldova ca o tara independenta, suverana si integra, a sustinut Vladimir Voronin. "Si la primele intrevederi cu dl presedinte Ion Iliescu, si la primele intrevederi cu dl presedinte Traian Basescu s-au formulat niste principii privind modul in care urma sa ne dezvoltram relatiile noastre bilaterale (...) Cel mai mult a rezistat Basescu, el a rezistat in jurul a patru-cinci luni, a mers pe aceste principii. De la care, imediat, partea romana se dezice..." a declarat la NIT presedintele Voronin.
"Mata ai spus ca poate e campanie electorala. Da, presedintii Romaniei fiind alesi direct de popor, tin cont si de acest lucru, pentru ca undeva 10-12% de romani, din acei romani care pana in 1940 au avut proprietate, au avut pamant aici in Moldova, neamurile lor, rudele, nepotii mai tin cont ca, daca se intampla Marea Unire, atunci ei pot sa revina la acest pamant, la aceasta proprietate", a mai afirmat Voronin.
"Nu sunt romanofob"
"Aceasta tema in campaniile lor electorale se prelucreaza, acumuleaza voturi pentru acei care striga mai tare ca noi vrem unire cu Basarabia. Eu am un statut pe care nu-l mai pot schimba - de romanofob - care nu este adevarat... Eu nu am nici o fobie fata de nici un fel de natie, fata de nici un popor, fata de nici un fel om...Categoric, niciodata, indiferent de culoare, de limba, religie, de nu stiu ce (...) Dar eu sunt pus in situatia de a fi presedintele Republicii Moldova, stat independent si suveran si eu sunt obligat sa apar interesul tarii mele. Dar nu sa merg orb, luat de mana de cineva, la propunerile ba de la Est, ba de la Vest..." a afirmat Voronin, vineri seara.
Romani 2,1%
Presedintele Vladimir Voronin a declarat, totodata, ca, in afara de jurnalisti, in Republica Moldova sunt si "politicieni platiti" - "politicieni de la noi, platiti de romani, si foarte regulat si foarte bine platiti". "Aspiratiile noastre europene trebuie sa fie civilizate in primul rand. Si noi nu putem sa ne purtam cum se poarta cineva din Bucuresti. Noi trebuie sa ne ridicam mai sus decat acest comportament (...) Noi o sa raspundem adecvat la toate incercarile de a diminua pozitia Moldovei in lume, de a diminua rolul Moldovei, de a diminua Moldova ca tara independenta si suverana", a mai declarat Voronin. Intrebat daca agreeaza ideea unui plebiscit in problema unei eventuale uniri cu Romania, in problema denumirii limbii si in alte chestiuni privind raporturile dintre Romania si Moldova, presedintele Vladimir Voronin a declarat ca "un astfel de referendum a avut loc la 1 octombrie 2004 cand s-a desfasurat recensamantul populatiei Republicii Moldova, conform caruia noi vedem astazi ca avem in Moldova 2,1% cetateni ai Republicii Moldova care s-au declarat de nationalitate romani. Aceasta cifra raspunde la toate intrebarile." (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.