Guvernul urmeaza sa isi asume astazi raspunderea in Parlament pentru legea votului uninominal. Actul normativ a fost depus la cele doua Camere, iar parlamentarii au avut termen pana sambata sa propuna amendamente. Potrivit unui comunicat al Camerei D
Guvernul urmeaza sa isi asume astazi raspunderea in Parlament pentru legea votului uninominal. Actul normativ a fost depus la cele doua Camere, iar parlamentarii au avut termen pana sambata sa propuna amendamente. Potrivit unui comunicat al Camerei Deputatilor, grupurile parlamentare ale acestui for au trimis 113 amendamente. Cele mai multe modificari au fost cerute de PSD, prin 74 de amendamente. De asemenea, PC a venit cu 26 de propuneri, UDMR cu sapte, iar grupul minoritatilor - altele decat cea maghiara a depus sase amendamente. Celelalte formatiuni parlamentare nu au dorit sa propuna niciun fel de modificare pe textul legii, fie pentru ca il sustin in totalitate, asa cum este cazul PNL, fie pentru ca nu sunt de acord cu acest proiect - PD si PRM. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca amendamentele vor fi analizate "cu toata deschiderea". Potrivit Constitutiei, Executivul nu este obligat sa ia in considerare amendamentele depuse de reprezentantii partidelor politice. Guvernul poate fi sanctionat de catre reprezentantii Legislativului prin initierea unei motiuni de cenzura care sa aiba ca tema textul pentru care Executivul si-a asumat raspunderea. Motiunea trebuie depusa pana joi, insa pana acum niciun partid nu si-a anuntat o astfel de intentie.PSD, si cu uninominalul si cu referendumPrintre propunerile social-democratilor se numara introducerii votului uninominal pur la Senat si a votului mixt la Camera Deputatilor, dar si un amendament prin care ar urma ca si presedintii de Consilii Judetene sa fie alesi tot prin vot uninominal. In conditiile in care Executivul nu va include in textul final al proiectului de lege aceste propuneri, teoretic, PSD ar trebui sa depuna motiune de cenzura. In plus, liderii PSD au anuntat ca sustin referendumul lui Traian Basescu - privind introducerea votului uninominal pur.
Şi, prin urmare, nu au cum sa fie de acord si cu votul uninominal mixt, propus de Executiv. Insa, pana in prezent, conducerea social-democratilor a anuntat ca nu va sanctiona Guvernul.
Prin urmare, social-democratii vor aproba ambele sisteme de vot uninominal. Singura explicatie logica pentru aceasta atitudine ar fi aceea ca, intr-o legislatura, un parlamentar nu poate semna mai multe motiuni de cenzura, iar majoritatea senatorilor si deputatilor social-democrati au semnat deja un astfel de demers luna trecuta.Vacaroiu: "Nu stiu daca sesizati cat de ridicoli am devenit"Situatia creata de batalia pe votul uninominal a fost reflectata cel mai bine de presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu. Acesta considera ca prin declansarea referendumului de catre Traian Basescu si asumarea raspunderii de catre Executiv, atat presedintele, cat si premierul arata un ”dispret total” fata de institutia Parlamentului. Potrivit stenogramei sedintei Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, in care s-a discutat despre asumarea raspunderii Guvernului pe legea votului uninominal, Vacaroiu a declarat ca prin scandalul in jurul acestui subiect politicenii "dau de mancare presei", iar Parlamentul devine "un cotet" in curtea Cotrocenilor si a Palatului Victoria. ”Suntem intr-un cotet acolo si mai scoatem capul prin cotetul acela si mai latra cate unul. Imi cer scuze ca ma exprim atat de dur, dar vreau sa sesizati ca suntem in Birourile Permanente reunite si purtam o discutie extraordinar de penibila”, a spus Vacaroiu, conform stenogramei sedintei conducerii Parlamentului. ”Presedintele ne sfideaza", iar ”pentru prim-ministrul Tariceanu nu existam", a mai spus Vacaroiu. "Nu stiu daca sesizati cat de ridicoli am devenit, cat de ridicoli am putut sa devenim asa, intr-un timp relativ scurt”, a conchis presedintele Senatului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.