In mijlocul toamnei a sosit vremea dovlecilor. Fie ca sunt mici sau uriasi, portocalii, rosii sau verzi, gustul lor dulce este unul cu totul special. Cel mai adesea, miezul dovlecilor este folosit la prepararea dulciurilor, in special a placintelor. Cu toate acestea, supele din dovleac pot fi o alternativa gustoasa si, de ce nu, pentru unii musafiri, chiar inedita. Important este sa alegeti cu grija dovleacul ce se va lafai pe masa din bucatarie. Cel mai bun este unul micut, caci acesta va avea miezul mai fraged si mai delicios. In afara de miez, la pre­pa­rarea supelor se pot folosi si samburii, excelente surse de fier, zinc, potasiu si magne­ziu. Pentru a le praji, semintele de dovleac se presara intr-o tava si se stropesc cu ulei de masline. Dupa 10 minute de stat in cuptor vor capata o frumoasa culoare aurie.   In general, la pregatirea supelor se va folosi miezul de dovleac fiert si pasat foarte bine. Reteta de baza va avea printre ingrediente un kilogram de miez de dovleac taiat in cuburi, un morcov, o ceapa, trei catei de usturoi, cinci cani cu apa si cam trei lingurite de amestec pentru supa. Toate ingredientele se pun la fiert si, cand s-au inmuiat suficient, se scurg de apa si se paseaza cu un blender sau mixer. Se mai adauga putin din supa in care au fiert legumele pentru ca amestecul sa fie cremos. Se pune din nou pe foc si se condimenteaza cu sare, piper, cimbru sau seminte de chimen. Reteta poate fi im­bogatita oricand, dupa dorinta, adaugandu-se alte ingrediente, precum: ardei iute, lapte de cocos, smantana, frunze de coriandru, ghimbir, unt, branza, nucsoara, ciupercia€¦   simona.chiriac@jurnalul.ro