Este arhicunoscut ca traseul spagilor in spitalele romanesti incepe, inevitabil, de la poarta. Vizitatorii trebuie sa lase cateva zeci de mii de lei vechi la paznic, ca sa poata aduce bolnavilor hrana, medicamente sau "accesorii" ale actului medical,
Este arhicunoscut ca traseul spagilor in spitalele romanesti incepe, inevitabil, de la poarta. Vizitatorii trebuie sa lase cateva zeci de mii de lei vechi la paznic, ca sa poata aduce bolnavilor hrana, medicamente sau "accesorii" ale actului medical, care lipsesc in majoritatea spitalelor. Cum programul de vizita este stabilit, cu putine exceptii, in toiul zilei, la ore imposibile pentru un angajat, spaga de la intrare a intrat deja in reflexul oamenilor. Intreprinzatori, managerii mai multor spitale, s-au gandit ca birul in cauza ar putea intra direct in bugetul institutiei, sub forma de taxa de intrare, fara sa se asigure daca legea le permite acest lucru. Taxa este insa una ilegala, au hotarat instantele din judetele Bihor, Tulcea si Bacau, sesizate de autoritatile locale in cazul spitalelor judetene respective. Practica taxelor de intrare, insa, este foarte raspandita in unitatile medicale din Romania. Pana in momentul de fata, Ministerul Sanatatii nu a intervenit sa ceara managerilor din spitale sa intre in legalitate.
Atacata in contencios
Acum cateva saptamani, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Tulcea, Ion Popescu, a fost nevoit sa suspende taxa de acces in institutie - in valoare de 5 RON pe ora sau de 10 RON pe zi - dupa ce Prefectura judetului Tulcea a atacat in contencios administrativ impunerea fiscala. "Legea finantelor publice stabileste clar care sunt autoritatile in masura sa impuna taxe, iar spitalele nu intra in aceasta categorie. Mai mult, taxele locale reprezinta contravaloarea unui serviciu prestat de un operator economic, o institutie publica ori un serviciu public catre cetatean, iar dreptul de a intra in spital nu este asimilat unui astfel de serviciu", ne-a declarat prefectul de Tulcea, Chirica Lefter.
De cealalta parte, Ion Popescu, spune ca, din banii obtinuti in urma colectarii acestor taxe, se asigura curatenia in spital, in urma vizitatorilor. "E imposibil de mentinut curatenia daca e un dute-vino continuu in spital. Apoi vine domnul ministru si spune ca e mizerie in unitate. Aspectul financiar a fost secundar in instituirea taxei", afirma Popescu. In privinta programului de vizita, stabilit intre orele 15 si 17, managerul spitalului tulcean spune ca nu ar putea fi schimbat la ore mai rezonabile pentru vizitatori. Aceasta deoarece, desi programul corespunde perioadei de odihna a bolnavilor, dimineata si seara se administreaza tratamentul, iar medicii ar putea fi tulburati din activitate. "Dupa ce s-a suspendat taxa in justitie, n-am mai permis accesul in afara orelor de program. Exista, insa, cazuri speciale in care medicul semneaza un bilet de voie pentru apartinatorul unui bolnav. Altfel riscam sa vina cate cinci rude pe capul cuiva operat de apendicita", adauga Popescu. Managerul nu infirma faptul ca oamenii dau, in continuare, spaga la portar ca sa intre in spital, insa considera ca nu poate supraveghea agentii de paza fara costuri piperate pentru institutie.
Caz similar in Bihor
Taxa de acces in Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea a fost anulata recent, datorita demersurilor prefectului de Bihor, Mircea Ghitea. In urma unor verificari efectuate de corpul de control al prefectului, Ghitea a trimis conducerii spitalului o recomandare de anulare a taxei de intrare, in valoare de 5 lei, considerata nelegala, cu mentiunea ca, in caz contrar, ar fi sesizat Curtea de Conturi.
"Daca ne uitam in legea care reglementeaza sursele de venit ale spitalelor, constatam ca o asemenea taxa nu poate fi considerata sursa de venit. In plus, orice sursa de venit trebuie prinsa in bugetul de venituri si cheltuieli, stabilit in anul anterior obtinerii venitului respectiv, lucru care nu s-a intamplat la Oradea. Legea nu permite spitalelor sa puna taxe de intrare, altfel am putea pune taxe de acces in prefectura, in primarie sau in orice alta institutie publica. Taxa e un venit ilegal", ne-a declarat seful Cancelariei Prefectului, Liviu Andrica. Si Agentia de Sanatate Publica Bihor a recunoscut, intr-o adresa transmisa Prefecturii, ca impunerea unei taxe de acces in spital e in masura sa perturbe actul medical. Aceasta pentru ca programul de vizita este stabilit tocmai cu scopul de a lasa personalului medical ragazul sa aplice tratamentele in liniste, iar instuirea taxei are ca urmare faptul ca orice persoana se poate perinda pe holurile spitalului, in urma achitarii unei sume. Managerul spitalului din Oradea, Emil Popovici - Mut, a invocat faptul ca a urmarit sa limiteze accesul in institutie, insa efectul instituirii taxei ar fi fost contrar scopului declarat.
Ministerul Sanatatii arunca pisica la Finante
Cazurile in care autoritatile locale s-au sesizat si au cerut anularea taxelor de acces in spital sunt, insa, foarte putine. In restul unitatilor medicale, aceste biruri functioneaza fara probleme - fie ca este vorba de taxa de intrare in instiutie, fie de taxa de parcare, cum s-a intamplat, de exemplu, la Bacau.
Spitalele scot bani frumosi din "legalizarea" spagii. Emil Popovici declara, in luna august, ca "biletele de intrare" in spitalul oradean au adus venituri de peste 200 de milioane de lei vechi intr-o singura luna, in timp ce surse din Spitalul Judetean Constanta au estimat veniturile aduse de cartela de acces in unitate, in valoare de 5 RON, la circa 2000 de RON zilnic.
Ministerul Sanatatii (MS) nu a luat, pana in momentul de fata, nici o pozitie fata de generalizarea impunerii unor taxe de acces in spitale, desi acestea au fost declarate in afara legii de cateva instante. Reprezentantii MS invoca autonomia spitalelor si sustin ca legea le permite sa aiba venituri proprii, aratand ca "ministerul nu poate interveni impotriva legii". "E rolul celor de la Finante si al Curtii de Conturi sa verifice aceste taxe", au declarat responsabili din MS.
Nicolaescu: Managerii raspund
Contactat de ZIUA pentru a comenta legalitatea instituirii taxelor de acces in spitale, dar si lipsa de reactie a Ministerului Sanatatii in legatura cu aceasta problema, ministrul Eugen Nicolaescu a invocat autonomia managementului spitalelor. "In primul rand vreau sa va spun ca managementul spitalelor este descentralizat. Ca atare, managerii de spitale sunt cei care raspund efectiv de modul in care isi gestioneaza spitalele, conform legii", ne-a declarat Nicolaescu. Acesta afirma ca modul in care spitalele realizeaza venituri suplimentare nu este treaba Ministerului Sanatatii: "Uitati-va putin in lege si veti vedea ca nu este asa. Daca va referiti la veniturile pe care le obtin spitalele pentru cheltuieli de capital si pentru reparatii e adevarat - acolo MSP e cel care finanteaza cel mai mult pentru ca, din nefericire, Consiliile Locale nu se implica - cu toate ca sunt proprietarii patrimoniului de acolo. Pentru restul veniturilor din care suporta celelalte cheltuieli ale spitalului, toate spitalele fac contracte cu casele de asigurari". Referitor la natura taxei de intrare in spital, Nicolaescu sustine ca nu crede ca aceasta reprezinta o sursa de venit. "Nu cred. Adica nu pentru a realiza activitatea curenta, adica aceea de a presta servicii medicale pentru populatie. Daca o asemenea taxa a fost introdusa de vreun manager, din punctul meu de vedere a facut-o pe propria lui raspundere si pentru asta este raspunzator. Daca ea este neconforma cu legea, atunci Curtea de Conturi va veni si va constata acest lucru", spune ministrul care sustine ca institutia pe care o conduce nu are atributii in sensul de a verifica legalitatea taxelor instituite de spitale. "M-ati sesizat si ca urmare, in urmatoarele controale pe care le vom face si actiunile de audit pe care le va face fie ministerul fie autoritatile judetene de sanatate publica, pe baza acestor informatii vom verifica daca sunt introduse asemenea taxe si vom sesiza organele abilitate sa dea un punct de vedere", a incheiat Nicolaescu.
Venit in afara legii
Potrivit legii privind reforma in domeniul sanatatii, pe langa veniturile de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, spitalele pot realiza venituri suplimentare din donatii si sponsorizari, legale, inchirierea unor spatii medicale, servicii medicale, de asistenta la domiciliu, hoteliere sau de alta natura, furnizate la cerere si alte surse. Actul normativ nu prevede insa si realizarea unor venituri din taxe de acces in spital. Mai mult, legea arata ca MS este una dintre institutiile care au atributii in controlul financiar al spitalelor. "Controlul asupra activitatii financiare a spitalului public se face de catre Curtea de Conturi, MSP, ministerele cu retea sanitara proprie" stipuleaza actul normativ.
Taxa si pentru masini
In unele spitale, managerii i-au scutit de birul de acces in institutie pe vizitatorii - pietoni, in schimb s-au gandit sa-i taxeze pe cei cu masini. Astfel, in mai multe unitati medicale din Bucuresti, printre care se numara si Institutul Clinic Fundeni, Spitalul de Boli Infectioase Dr. Babes sau Spitalul Caritas, exista o taxa de acces pentru masini, care se plateste, in cele mai multe cazuri, in functie de cat timp stationeaza autoturismul in curtea institutiei. In urma cu cateva luni, o asemenea taxa, instituita la Spitalul Judetean Bacau, a fost declarata in afara legii de catre juristii Consiliului Judetean. Acestia au decis ca "Spitalului Judetean ii este interzisa concesionarea sau inchirierea bunurilor altor persoane. Spitalul este in adminsitratia Consiliului Judetean, iar conducerea spitalului are grija de bunurile judetului".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.