Un maestru brazilian vrea sa deschida la Cluj prima scoala de gen din Romania, cu profesori din Brazilia.

In sunetele exotice ale berimbaului, un grup de elevi si studenti clujeni incearca sa imite miscarile de felina ale profesorului lor, Mestre Pigmeu. Acesta le-a explicat citeva dintre secretele capoeira, in cadrul unui atelier desfasurat recent la Cluj. Capoeira este un stil de lupta imbinat cu dans, asimilat artelor martiale, inventat in secolul al XVII-lea in Brazilia de sclavii din Africa.

„Acest stil nu inseamna neaparat forta, ci echilibru si mobilitate. Lucrezi cu greutatea corpului tau. Pentru cine doreste performanta este nevoie de antrenament minimum de trei ori pe saptamina, cite trei-patru ore", spune Mestre Pigmeu, pe numele sau real Adilson Ferreira. El a inceput sa practice capoeira de la 7 ani, iar acum numara deja 25 de ani de activitate.

Mestre Pigmeu a plecat din Brazilia acum sapte ani. „Nu aveai cum sa iti faci un viitor din capoeira acolo, sint foarte multi care practica. Pentru mine a fost initial un hobby, lucram altceva ca sa cistig bani: am avut doua restaurante, am construit caroserii de masini, am vindut motociclete", isi aminteste el.

Cind a venit in Europa, s-a stabilit in Germania si a deschis o scoala de capoeira, dupa ce a fost invitat sa tina citeva lectii la Universitatea din Nürnberg. „Se numeste Scoala Culturala Brazilia, aici se invata nu doar stilul de lupta, ci si samba si constructie de instrumente muzicale traditionale braziliene. Capoeira este un mod de viata, asta le aratam oamenilor. O astfel de scoala vreau sa deschid si la Cluj, din luna decembrie", promite Adilson.

„Sper sa reusim ce ne-am propus, este cam dificil, pentru ca am mai avea nevoie de bani, de niste sponsori", marturiseste Bogdan, care este de doi ani elevul lui Mestre Pigmeu (in Germania) si a avut ideea sa il aduca la Cluj. Atelierul organizat aici a adunat citiva curiosi si pasionati. „Pentru mine este o ocazie sa mai exersez limba portugheza. Despre capoeira am citit pe Internet, mi s-a parut interesant si am venit la atelier", spune Roxana, una dintre cursante.

Dupa primele antrenamente, pina si baietii se pling de febra musculara, dar vor sa invete mai mult. „Capoeira este o intoarcere la a fi copil. Cind esti mic, nu ti-e frica sa stai in cap, in miini, frica vine pe masura ce cresti. Prin capoeira ajungi din nou la nivelul in care iti depasesti frica", dezvaluie Adilson.

Maestrul a rezervat citeva ore pentru a-i invata pe elevii sai cum se construieste berimbaul, un instrument traditional care acompaniaza lupta. Lemnul, cutitele, sfoara si cabaça (adica materia prima) au fost aduse de el. Dupa explicatiile de rigoare, fiecare s-a apucat de treaba cu sirg. „Cabaça este un fel de dovleac, am inteles ca se cultiva si in Romania, in zonele din sud. In Brazilia, femeile iau semintele sale pentru a face ceaiuri care provoaca avortul", spune Mestre Pigmeu.

El sustine ca, pentru a invata capoeira, nu trebuie sa ai o anumita virsta ori abilitati fizice deosebite. „Lucrez cu persoane cu virste de la 2 la 60 de ani. Capoeira este joc, comunicare, sport, lupta, arta dramatica, muzica, chiar stiinta - sint oameni care se ocupa de istoria sa, deoarece a fost inventat de sclavii din Brazilia, care doreau ca prin muzica si dans sa se simta liberi", explica profesorul.

Terapie prin dans Scoala Culturala Brazilia lucreaza si cu virstnici intr-un program de capoterapie: exista anumite miscari care ii ajuta pe acestia sa isi recapete mobilitatea, sa scape de dureri. „In Brazilia, scolile de acest gen se ocupa si de copiii strazii, ca sa nu ajunga in bande. Si la Cluj vrem sa propunem unei ONG sau municipalitatii sa facem un parteneriat, unde noi am oferi gratis lectiile de capoeira pentru copiii strazii", spune Adilson Ferreira. In Romania, sustine Bogdan, unul dintre elevii maestrului, mai exista in prezent „doua grupe de capoeira, una la Iasi si una la Satu Mare, dar nu sint tinute de brazilieni. De asta noi am fi primii cu scoala de la Cluj".