Rusoaica este singura femeie in topul Forbes al celor mai bogati sportivi, dominat si in acest an de Tiger Woods.

Jucatorul american de golf Tiger Woods a fost desemnat pentru al treilea an consecutiv cel mai bogat sportiv al planetei. Revista americana „Forbes" a realizat un top 25 al celor mai bine platiti sportivi din lume, intre iulie 2006 si iunie 2007. Daca, in 2004, Woods abia il depasea in fruntea clasamentului pe pilotul de Formula 1 Michael Schumacher, acum americanul este lider detasat. Tiger a cistigat nu mai putin de 100 de milioane de dolari in 12 luni, cea mai mare suma cistigata vreodata de un sportiv intr-un singur an. Woods a obtinut 13 milioane de dolari din premii si 87 de milioane in urma sponsorizarilor, venitul sau fiind de doua ori mai mare decit al sportivului de pe locul doi din top, pugilistul american Oscar De La Hoya. „Golden Boy" a incasat 43 de milioane de dolari in urma luptei cu Floyd Mayweather din luna mai. Conform publicatiei americane, daca va continua in acest ritm, Woods are toate sansele sa depaseasca pina in 2010 pragul de un miliard de dolari. Daca pina acum a adunat in cariera 77 de milioane de dolari din premii, el si-a rotunjit veniturile cu 650 de milioane din contractele de publicitate.

O surpriza in topul din acest an o reprezinta prezenta sportivilor din afara SUA. Daca in 2004 se regaseau doar trei sportivi din afara SUA, in acest an, numarul lor s-a triplat. Liderul acestora este campionul mondial al Formulei 1, Kimi Raikkonen, care, cu cele 40 de milioane de dolari cistigate, a reusit sa se claseze al patrulea la general, cu o pozitie mai sus decit fostul lider al F1, germanul Michael Schumacher, retras de pe circuit anul trecut. Britanicul David Beckham este cel mai bogat fotbalist al anului, cu 33 de milioane.

Singura femeie prezenta in topul „Forbes" este jucatoarea rusa de tenis Maria Sarapova, ocupanta locului 25. „Starul tenisului mondial, Maria Sarapova, nu poate cumpara, legal, bautura, la cei 20 de ani ai sai, insa cu siguranta isi permite sa isi construiasca propria fabrica din veniturile realizate anul trecut, in valoare de 23 de milioane de dolari", noteaza publicatia americana. De altfel, rusoaica este si cea mai tinara prezenta de pe lista, la polul opus aflindu-se legenda golfului Arnold Palmer, in virsta de 78 de ani. Desi s-a retras din competitie anul trecut, Palmer a reusit sa adune din contractele de sponsorizare 25 de milioane de dolari. Considerat cel mai bogat sport din SUA, fotbalul american nu are decit doi reprezentanti in aceasta ierarhie: Leonard David (Dallas Cowboys - locul 19) si Reggie Bush (New Orleans - locul 23). Si asta din cauza legilor restrictive privind salariile din NFL. La polul opus, baschetul este cel mai bine reprezentat sport in acest top, sapte jucatori din NBA aflindu-se printre primii 25. Lider este starul lui Los Angeles Lakers, Kobe Bryant, care a cistigat 32,9 milioane de dolari.

Cei mai bogati zece sportivi (Topul Forbes):

Tiger Woods (SUA, golf) - 100 de milioane de dolari Oscar De La Hoya (SUA, box) - 43 de milioane Phil Mickelson (SUA, golf) - 42,2 milioane Kimi Raikkonen (Finlanda, Formula 1) - 40 de milioane Michael Schumacher (Germania, Formula 1) - 36 de milioane David Beckham (Anglia, fotbal) - 33 de milioane Kobe Bryant (SUA, baschet) - 32,9 milioane Shquille O'Neal (SUA, baschet) - 31,9 milioane Michael Jordan (SUA, baschet) - 31 de milioane Ronaldinho (Brazilia, fotbal) - 31 de milioane