Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, i-a trimis ieri presedintelui Traian Basescu cererea de revocare din functie a procurorului sef al sectiei a II-a a Directiei Nationale Anticoruptie, Doru Tulus (foto). Potrivit unui comunicat al Ministerului de J
Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, i-a trimis ieri presedintelui Traian Basescu cererea de revocare din functie a procurorului sef al sectiei a II-a a Directiei Nationale Anticoruptie, Doru Tulus (foto). Potrivit unui comunicat al Ministerului de Justitie, printre argumentele care insotesc cererea de revocare semnata de Chiuariu sunt "deficientele majore identificate in urma controlului inspectiei judiciare, deficiente care sunt de natura de a vicia actele de urmarire penala efectuate de sectia a II-a a DNA, de a compromite total credibilitatea institutiei, precum si lupta impotriva coruptiei in general".
Chiuariu sustine ca cererea inaintata presedintelui are drept scop continuarea eficienta si impartiala a luptei contra coruptiei. Pentru a evita perceptia de politizare a activitatii DNA, devenita din ce in ce mai prezenta in ultima perioada, ministrul justitiei cere ca institutia "sa redevina una bazata pe reguli, proceduri si expertiza, nu pe strategii de dezinformare, arbitrariu si interese ce pot fi interpretate ca politice". "Este de datoria tuturor celor care au atributii in acest domeniu, sa dam dovada de responsabilitate si sa actionam in vederea eficientizarii actului de justitie si in vederea protejarii credibilitatii institutiilor implicate", sustine Chiuariu.
"Abuz si incompetenta"
In opinia ministrului Justitiei, mentinerea in functie a unei persoane care "a impus un mod de lucru bazat pe abuz si incompetenta", nu face altceva decat sa confirme faptul ca obiectivul acestei institutii a devenit "implicarea in dispute politice si compromiterea publica a unor persoane". "Sub conducerea procurorului sef Tulus, activitatea sectiei a II-a a DNA se desfasoara in conditii care sfideaza toate normele de procedura - independenta procurorului de caz este facultativa, politistii pot face orice act in locul procurorului, in baza principiului muncii in echipa, aducerea la cunostinta a invinuirii se poate face prin telefon, iar comunicarea solutiei de neincepere a urmaririi penale catre persoanele cercetate, este optionala", a aratat Chiuariu in cererea trimisa lui Basescu. De asemenea, ministrul Justitiei considera ca exista mai multe nereguli in sectia condusa de Tulus precum plangeri penale neinregistrate ani de zile, mandate de perchezitie care expira fara ca perchezitia sa fi fost efectuata, procurori care n-au rezolvat nici un dosar in noua luni, dosare in care nu s-a facut nimic pana la momentul la care a intervenit prescriptia raspunderii penale. "Toate principiile care stau la baza reformei justitiei initiate in 2005 si in baza carora Guvernul Tariceanu si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului au fost incalcate", a spus Chiuariu.
In cererea trimisa presedintelui, Chiuariu a criticat vehement si "publicitatea" ce inconjoara anumite dosare. "In timp ce in cazul unui dosar ce viza anumite firme ce construiesc autostrazi, se adopta intr-un mod discret o neincepere de urmarire penala, fara a se preciza nici persoanele vizate de solutie, nici infractiunile sub aspectul carora s-au efectuat acte premergatoare, in cazul unui lider politic, in dosar nu s-a inceput nici macar urmarirea penala, dar dosarul este cunoscut in toata mass-media", a afirmat ministrul Justitiei. Mai mult, Chiuariu a precizat ca unul dintre cotidiane a devenit "gazeta de perete a DNA", iar de acolo se afla, cu mult inainte, ce dosare se mai pregatesc si cui. "Toate acestea ne demonstreaza ca nu mai e vorba de <<intamplari>>, ci ca totul face parte dintr-o strategie institutionala: nu mai conteaza finalitatea judiciara a dosarelor, ci spectaculozitatea mediatica", a mai aratat Chiuariu. Reamintim ca ministrul Justitiei este la a treia incercare de revocare a procurorului sef al sectiei a II-a a DNA, dar Consiliul Superior al Magistraturii l-a scos nevinovat pe Doru Tulus, in ciuda gravelor nereguli si a ilegalitatilor constatate de magistratii-inspectori, in urma unui control la DNA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.