Generalul (in rez.) Ehud Barak, ministrul Apararii a decis sa intrerupa periodic alimentarea cu electrivitate a intregii regiuni Gaza. Nu e vorba de o pedeapsa colectiva aplicata locuitorilor Gazei, explica ministrul. Palestinienii nevinovati nu treb
Generalul (in rez.) Ehud Barak, ministrul Apararii a decis sa intrerupa periodic alimentarea cu electrivitate a intregii regiuni Gaza. Nu e vorba de o pedeapsa colectiva aplicata locuitorilor Gazei, explica ministrul. Palestinienii nevinovati nu trebuie sa sufere din cauza extremistilor care continua sa bombardeze orasele si satele israeliene. Intreruperile de electricitate fac parte din planul general al Israelului de a se desprinde progresiv de Gaza. In prezent, Israelul asigura necesitatile de electricitate si apa ale celor peste doua milioane de gazateeni. Analistii politici si militari scriu, ca, dincolo de aspectul strict formal al acestor intreruperi de energie electrica, este evident ca Israel doreste o "Gaza in intuneric". Dupa ce regimul Hamas din Gaza a fost declarat de Guvernul israelian drept o "entitate dusmana" ne putem astepta si la asemenea masuri drastice. Astfel traduc analistii avertismentul dat de ministrul Ehud Barak guvernului-fantoma din Gaza al lui Ismail Hanyieh, care s-a desprins de Autoritatea Palestiniana, condusa de presedintele Mahmoud Abbas. "Israel, a avertizat Barak, se apropie cu pasi mari catre o actiune mare in Gaza". Daca aceasta actiune inca n-a fost declansata se datoreste prudentei premierului Ehud Olmert care stie ca un razboi general in Gaza cere un pret greu de sange. Palestinienii considera decizia lui Barak de a lasa Gaza fara lumina "o crima de razboi", care "poate provoca un dezastru umanitar".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.