Volatilitatea cursurilor de schimb ale leului s-a mentinut saptamana trecuta la cote ridicate, datorita sentimentelor pe care le-au avut fata de risc investitorii straini. Cursul mediu al euro a inceput saptamana la 3,3995 lei, cotatiile din piata ur
Volatilitatea cursurilor de schimb ale leului s-a mentinut saptamana trecuta la cote ridicate, datorita sentimentelor pe care le-au avut fata de risc investitorii straini. Cursul mediu al euro a inceput saptamana la 3,3995 lei, cotatiile din piata urcand pana la 3,4050 lei, intr-o zi foarte agitata pe pietele internationale. Atunci, moneda unica atingea un maxim de 1,4347 dolari, dar scadea in cateva ore la 1,4138 dolari, ceea ce a creat o stare de aversiune fata de risc. Calmarea pietelor internationale a determinat fondurile speculative sau de hedging sa se intoarca pe pietele emergente, ceea a determinat o apreciere a monedelor din zona, care nu a ocolit nici leul. Pe acest fond s-a inregistrat o scadere constanta a cursului euro, care a fost stabilit vineri la 3,3508 lei.
Piata a fost agitata vineri, ea deschizandu-se in jurul pragului de 3,34 lei. A urmat o serie de ordine de cumparare de valuta care au condus la o crestere a euro pana la 3,3515 lei, pentru ca miscarea descendenta a dolarului pe plan international sa produca de la jumatatea zilei o scadere constanta a cotatiilor monedei unice, la inchiderea pietei autohtone ele fiind de 3,3365 - 3,3420 lei.
Daca C.A. al BNR va decide la sfarsitul acestei luni o majorare a dobanzii de politica monetara, datorita cresterii inflatiei cu un punct peste maximul dorit de banca centrala pentru acest an (tinta initiala este de 4% plus/minus un punct procentual), este de asteptat ca evolutia apreciativa a leului sa continue.
Cursul mediu al dolarului a inregistrat o scadere mai mare decat cea a euro, datorita paritatii dintre cele doua monede, el coborand de la 2,3804 lei, la inceputul saptamanii, la 2,3329 lei. Inceperea de catre bancile comerciale a unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, cererea mai mare de lei din partea comerciantilor care au trebuit sa isi achite obligatiile la buget cat si perspectivele majorarii de catre BNR a dobanzii sale de politica monetara, au adus o crestere a dobanzilor la o zi si o saptamana la 7 - 8%, dupa ce ele scazusera marti pana la 2 - 4%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.