Participarea presedintelui tarii la reuniunea de lansare a eurocandidatilor PSD pe Bucuresti a fost de telenovela. Cu dusmanii care se intalnesc la cumetrie. Ei au momentul lor de sentiment in care se pupa. Pe urma se scuipa. Fiecare se da grandel
Participarea presedintelui tarii la reuniunea de lansare a eurocandidatilor PSD pe Bucuresti a fost de telenovela. Cu dusmanii care se intalnesc la cumetrie. Ei au momentul lor de sentiment in care se pupa. Pe urma se scuipa. Fiecare se da grandele care ii intinde mana celuilalt, dar zdreanta cealalta e de vina, care ii da peste mana. Cacealma contra cacealma. Sau plan comun de aiurire suplimentara a populatiei deja turmentate in fata dublei necunoscute din 25 noiembrie, anul de gratie 18 dupa rastignirea revolutiei.
De fapt, fiecare i-a facut jocul celuilalt. Mircea Geoana l-a invitat pe seful statului prea tarziu ca sa nu fie refuzat. Si dupa ce purtatorul de cuvant prezidential a anuntat ca nu vine, presedintele a venit chiar cand incepea sa fie criticat ca merge doar la PD. Eroul serii a picat la fix. "Prostanacul" l-a ajutat pe presedintele tarii sa se arate echidistant. Partile s-au salutat si s-au atacat. Parte a jocului comun de subminare a adversarilor, unul cu mana celuilalt.
Geoana a salutat referendumul si si-a expus partidul la o lectie de dirigentie din partea sefului statului. Mesajul subliminal a fost ca PSD sa se reformeze si sa se alieze cu PD. Noul FSN. Presedintele a felicitat PSD ca sustine votul majoritar, ca sa-l contrapuna PNL. Dupa care l-a atacat pe presedintele onorific Ion Iliescu, pentru ca in aceeasi sala, in 1990, aplaudase minerii. Geoana a avut grija sa nu poata fi acuzat de compliciate cu acuzatorul. Daduse deja ocazia audientei PSD sa-l irite pe seful statului, scandand numele lui Ion Iliescu, Adrian Nastase si Sorin Oprescu. Presedintele Iliescu n-a ramas dator. A amintit ca actualul sef de stat era secretar de stat pe vremea mineriadei din 1990 si ministru, tot la Transporturi, in timpul mineriadei din 1991.
Telenovela de la Romexpo s-a lansat rapid si a surclasat tema principala a zilei. Despre ancheta comisiei parlamentare de specialitate, care arata ca SRI face politie politica. Dupa mascarada DNA, noile dezvaluiri privind operatiunile de filaj ale SRI asupra oamenilor politici, dedicate sefului statului - fapt precizat ca atare, informare pentru presedinte - riscau sa compromita Cotrocenii. Deci se impuneau ocultate.
Incalcarea drepturilor omului prin practici de politie politica ale SRI este extrem de grava. Dar si dezvaluirea fostului consilier prezidential si fost director al SIE, Claudiu Saftoiu, privind ascultarile ilegale de telefoane, ramasa fara consecinte. La fel, procesul castigat de Dinu Patriciu contra SRI pentru ascultare. Nici biletelele tulusului SRI, Coldea, materie de santaj la adresa judecatorilor Curtii Constitutionale, nu au fost urmate de masuri ireversibile. Care, adica, sa le taie cheful de politie politica posibililor amatori din SRI. Astfel de abuzuri si ilegalitati nu pot fi tolerate, decat daca acceptam domnia statului totalitar intruchipat de un presedinte cu rol discretionar si, in realitate, patronat de servicii. Care ii pun la dispozitie informari despre adversarii politici. Inclusiv despre viata lor pesonala. In mod sigur si despre amici. Pe care oricum seful statului ii foloseste si ii paraseste. Dar important este sa-l paraseasca pe el electoratul edificat.
P.S. Presedintele tarii pledeaza pentru alegerea parlamentarilor ca pe primari, cu argumentul ca uninominalul majoritar duce la reformarea clasei politice. Ca dovada, primarul PD al Craiovei, Antonie Solomon, care injura si ameninta ziaristii. Tel maitre, tel valet.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.