Deprecierea dolarului, scaderea rezervelor de titei in apropierea sezonului de iarna si tensiunile in crestere din Orientul Mijlociu aduc pretul petrolului din ce in ce mai aproape de valoarea de 100 de dolari pe baril prognozata de unii analisti pan
Deprecierea dolarului, scaderea rezervelor de titei in apropierea sezonului de iarna si tensiunile in crestere din Orientul Mijlociu aduc pretul petrolului din ce in ce mai aproape de valoarea de 100 de dolari pe baril prognozata de unii analisti pana la sfarsitul anului.
Vineri, petrolul a atins un nou record maxim de 92,22 dolari, dupa ce joi cotatia titeiului a incheiat sedinta bursiera in urcare cu 3,36 dolari la 90,46 dolari pe baril.
Ţiteiul Brent, de referinta la bursa londoneza, a atins vineri un nou maxim istoric, de 89,3 dolari pe baril. Noul maxim atins se mentine insa sub nivelul record, ajustat la inflatie, de 101,7 de dolari pe baril, atins in luna aprilie 1980, la un an dupa revolutia iraniana, informeaza Mediafax.
Cresterea cererii pentru produsele petroliere, in special pe pietele principalelor state consumatoare, SUA si China, a influentat evolutia ascendenta a pretului, dar tendinta a fost sustinuta si de deprecierea dolarului si de investitiile de tip speculativ. Nivelul ridicat al pretului petrolului a avut pana in prezent un impact limitat asupra cresterii economiei si a cererii.
De asemenea, cresterea pretului petrolului a fost influentata de evolutia euro, care a atins vineri un nivel record fata de moneda americana, ajungand la 1,4377 dolari pe unitate.
"Revenirea pretului petrolului a fost remarcabila. Avand in vedere stirile care sustin trendul ascendent al titeiului, cred ca pretul petrolului va mai urca in sedinta bursiera de luni si in viitorul apropiat", a declarat analistul Commonwealth Bank of Australia David Moore.
Pretul petrolului, care a scazut la inceputul saptamanii trecute pe fondul temerilor cu privire la puterea economiei SUA, a castigat sase dolari de miercuri, cand piata a fost bulversata de date care aratau o scadere a stocurilor de petrol ale Statelor Unite cu 5,3 milioane de barili, in locul cresterii de 800.000 de barili anticipate de analisti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.