"Opinia mea este ca rata inflatiei va trece dincolo de marja superioara prognozata de BNR. In opinia mea, inflatia va fi de peste 5,2-5,7%. Cred ca exista sanse sa ne incadram in aceste marje ale inflatiei. Nu cred ca va fi o drama, depinde insa ce v
"Opinia mea este ca rata inflatiei va trece dincolo de marja superioara prognozata de BNR. In opinia mea, inflatia va fi de peste 5,2-5,7%. Cred ca exista sanse sa ne incadram in aceste marje ale inflatiei. Nu cred ca va fi o drama, depinde insa ce va fi in 2008. Cresterea preturilor la energie, in 2008, va durabiliza tensiunea pe piata, iar efectele secetei nu se vor termina. Riscul mare pentru Romania ar fi o spirala preturi/salarii care sa inverseze tendinta de scadere a inflatiei. Aceasta spirala ar putea strica imaginea macroeconomica a Romaniei", a spus Daianu.
Acesta a mai precizat ca nivelul de 90 de dolari a pretului pe barilul de petrol a fost estimat in urma cu doi-trei ani, aceasta crestere fiind bulversanta pentru tarile care depind de dolarul SUA. "Sunt voci care vorbesc de un pret al barilului de 140-150 dolari. Acesta va fi un soc pentru economii, pentru ca dependenta de energii creste", a opinat Daianu. Pretul barilului de titei a atins, vineri, un nou maxim istoric, de 92,22 dolari, influentat de deprecierea dolarului (care a atins un nou minim record fata de euro, ajungand la 1,4377 dolari/euro), de scaderea rezervelor de titei in apropierea sezonului de iarna si de tensiunile din Orientul Mijlociu.
Tinta de inflatie stabilita de Guvern si BNR pentru acest an este de 4% cu o banda de variatie de plus/minus un punct procentual. Banca centrala a anuntat pentru 2008 o tinta de 3,8%, plus/minus un punct, iar pentru 2009 centrul tintei a fost stabilit la 3,5%.
In raportul asupra inflatiei din luna august, BNR a revizuit in crestere cu 0,2 puncte prognoza de inflatie pentru 2007, de la 3,7% la 3,9%, si in scadere cu 0,5 puncte prognoza de inflatie pentru 2008, de la 4,2% la 3,7%. Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in crestere inflatia de la sfarsitul acestui an, de la 4,2%, la 4,5%, in prognoza preliminara de toamna. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.