O mina de artisti, un juriu, doi jurnalisti si un inamic comun la emisiunea „Zece pentru Romania": manelele.Felicia Filip refuza sa cinte atunci cind se beasi se maninca „Nu fac gramatica in muzica" a fost argumentul cu care reprezentanta manelistilor, Carmen Serban, si-a aparat breasla. La polul opus, Felicia Filip a dat dimensiunea unei alte lumi a artistilor vocali: „Refuz sa interpretez orice fel de muzica in timpul careia se bea si se maninca". „Nu stiu ce se poate discuta despre aceasta categorie. Nu stiu cum sa facem abordarea", marturiseste inca din start Mihai Tatulici in prezentarea categoriei artistilor vocali. Realizatorul emisiunii „Zece pentru Romania" i-a adus ieri fata in fata, alaturi de cele doua interprete, pe Maria Cirneci, Marcel Pavel, Mihai Traistariu, incadrati de Marius Moga si de compozitorul de muzica simfonica Octavian Nemescu. Desi derapata pret de citeva clipe inspre un format OTV, cu mai multe voci care se auzeau in acelasi timp, emisiunea a fost una dintre cele mai armonioase de pina acum. Atit Mihai Tatulici, cit si juriul, format din Aurora Liiceanu, Mircea Kivu, Alexandru Darie si Adriana Saftoiu, au fost asentimentul celor din fata lor. I-au luat foarte blind, i-au scuzat si i-au aparat majoritatea timpului, ducind discutia inspre distinctii generale precum muzica buna - muzica proasta si inspre cercul vicios al mass-media care face posibila satisfacerea unor gusturi indoielnice. Iar artistii s-au revansat, in frunte cu Maria Cirneci, care i-a cadorisit pe cei prezenti cu noul sau album. O saminta de scandal s-a ivit, totusi, cind Tatulici a prezentat-o pe Felicia Filip drept singurul reprezentant in studio al muzicii culte. „Noi sintem reprezentanti ai muzicii inculte", s-a victimizat Marcel Pavel in numele restului colegilor prezenti in platou.

„Cint peste tot doar live, chiar daca am un pulover pina la git ca sa nu-mi fie frig" a fost argumentul cu care manelista Carmen Serban a atras simpatia celor din platou. Desi venita de-acasa ca tinta sigura, in calitate de singura manelista pentru Romania, Serban a fost in cele din urma aparata de aproape toata lumea. Intrata in studiourile Realitatii TV, ca restul colegilor de altfel, cu o piesa pe post de carte de vizita, manelista Carmen Serban a defilat cu un videoclip cuminte, impanat cu Biblii, rugaciuni si biserici, lasind acasa aurul si motul rosu pentru o tinuta business.

Concluzia dezbaterii a fost trasata de Adriana Saftoiu, care a facut evidenta paralela intre muzica si spatiul politic: „Exista un cerc vicios al muzicii proaste similar cu cel al politicului. Sint politicieni agresivi, fara proiecte, dar care fac rating. Acelasi lucru se gaseste si in muzica". Iar Felicia Filip a completat-o: „Singura voce a tranzitiei care se aude este cea a politicii".

Felicia Filip, in tandem cu Iris, pe www.cotidianul.ro/select