Multiplul campion mondial de raliuri a abandonat dupa ce „locotenentul" sau i-a transmis eronat sa accelereze intr-un viraj periculos. Greseala ar putea insemna pierderea titlului.

Liderul Marcus Gronholm abandonase, astfel ca lui Sebastian Loeb ii era suficient si un loc 4 in Raliul Japoniei pentru a-i lua locul in clasamentul general cu doua etape inainte de finis. In calculele multiplului campion mondial a intervenit insa major copilotul Daniel Elena, care l-a dirijat gresit pe francez, facind insa mult mai palpitant finalul de sezon. „Daniel a facut o greseala la dictare. Sistemul meu de note include mici ajustari in viraje pe care le anunta minus-minus sau plus-plus. In loc de minus-minus, el a dictat plus-plus, ceea ce inseamna circa 30 km/h in plus. Am stiut in viraj ca sintem prea rapizi, masina a derapat si am ajuns intr-o ripa. Din pacate, nu existau spectatori in jur si am abandonat, dar masina a suferit avarii minore. A fost singura lui greseala in zece ani, n-am cum sa ma supar pe el", a comentat Loeb incidentul.

La rindul sau, „locotenentul" lui Loeb s-a scuzat: „Citeodata se intimpla si asa ceva. Vrei sa spui albastru si spui verde. In notele mele, informatia era corecta, am citit corect, dar am spus altceva. O zecime de secunda, creierul meu s-a deconcentrat si am gresit. Multumesc lui Loeb si echipei ca nu m-au acuzat prea tare". Loeb a incercat sa termine cursa cu un handicap major, pentru a-si verifica masina, dar a abandonat in ultima proba din cauza unor probleme la motor. Cursa din Japonia a fost cistigata de Mikko Hirvonen, care a obtinut a treia victorie a carierei, acesta fiind urmat de Daniel Sordo si de Henning Solberg. La PWRC, Claudiu David si Mihaela Beldie nu au ajuns la final.

In clasamentul general, Gronholm continua sa conduca, la adapostul celor 104 puncte, fiind urmat de Sebastien Loeb, cu fix 100 de puncte. Podiumul este completat de cistigatorul etapei de la sfirsitul saptaminii trecute, Hirvonen, cu 84 de puncte. Ultimele doua etape vor avea loc in Irlanda (16-18 noiembrie) si in Marea Britanie (30 noiembrie-2 decembrie).

Cum a iesit in decor Sebastien Loeb in Raliul Japoniei