In functie de locatie, cladirile de birouri pot avea chirii cu 40% mai ridicate, relateaza NewsIn. "Locatia primeaza si mai mult decat in trecut in stabilirea chiriei unui imobil, iar factori precum calitatea finisajelor si dotarilor, desi importanti, se situeaza pe un loc secund. Putem spune ca in momentul de fata locatia determina chirii in medie cu pana la 20% mai ridicate, iar individual chiriile pot fi mai mari cu 35-40%", sustine coordonatorul de marketing al companiei Esop, Andreea Andrei. .Centrul si nordul - cele mai scumpe zone, estul - cea mai ieftinaAstfel, cele mai ridicate chirii se intalnesc in centrul si in nordul capitalei, acestea ajungand pana la valori cuprinse intre 17 si 20 de euro. Cladirile de birouri situate intre Piata Presei Libere si Aeroportul Baneasa au chirii care variaza intre 16-18 euro/metru patrat, iar cele de dupa Aeroportul Baneasa nu depasesc 14-17 euro/metru patrat. Chiriile de pe Bulevardul Pompei ajung la 13-15 euro/mp, cele de pe Barbu Vacarescu la 14-17 euro/mp, in timp ce in Pipera, pretul nu trece de 13-16 euro/mp. In schimb, in Piata Charles de Gaulle si Piata Victoriei chiriile ajung si la 20 euro/mp, iar la Romana, Universitate si Unirii la 18 euro/mp. Cele mai mici chirii pentru cladirile de birouri sunt in zona de est, Republica - Theodor Pallady, unde pretul ajunge doar la 11-13 euro/mp.Metropolele Europei urmeaza acelasi tiparAstfel de evolutii ale chiriilor sunt firesti, sustine Esop, dand exemplul catorva mari metropole europene. La Londra, in timp ce in London City chiriile variaza intre 40-55 lire/mp (57-79 euro/mp), in West End acestea ating niveluri de 80-85 lire/mp (114-122 euro/mp). Nici in Paris situatia nu difera: in Central Business District (CBD) se percep chirii de 50-60 euro/mp, in timp ce in Defense chiria scade pana la 30-35 euro/mp. Şi la Budapesta lucrurile stau la fel, unde o cladire pentru birouri poate fi ocupata pentru o chirie de 17-20 euro/mp, pe cand ce in zonele non-centrale chiria atinge valori de 11-13 euro/mp.Stocul office va atinge 1 mil. mp pana la sfarsitul anuluiOferta spatiilor de birouri din Capitala va atinge un milion metri patrati pana la sfarsitul lui 2007, iar in urmatorii 2-3 ani va creste pana la circa 1,3 milioane mp, cererea urmand a fi acoperita de proiectele aflate in diferite stadii de executie, sustin consultantii imobiliari ai DTZ Echinox.
Potrivit acestora, companiile pot obtine chirii mai mici daca inchid contracte de inchiriere cu cel putin un an inainte de livrarea pe piata, facand un pre-lease, daca inchiriaza suprafete mai mari de 2.000 mp, sau daca se angajeaza pe o perioada mai mare de cinci ani de contract.
Daca spatiul este preinchiriat, valoarea chiriei scade procentual chiar si cu 10%. Preponderenta celor care inchiriaza cele mai multe spatii de birouri o detin companiile din domeniul bancar, inclusiv call-center-uri, banking-uri, companiile de soft, farmaceuticele.