Iranul are acces la probe cu privire la sprijinul acordat de Statele Unite gruparilor teroriste din Orientul Mijlociu, a declarat un oficial iranian de rang inalt, citat de Reuters. Noul negociator sef al Iranului pe probleme nucleare, Sae

Iranul are acces la probe cu privire la sprijinul acordat de Statele Unite gruparilor teroriste din Orientul Mijlociu, a declarat un oficial iranian de rang inalt, citat de Reuters. Noul negociator sef al Iranului pe probleme nucleare, Saeed Jalili, a facut aceste acuzatii in cadrul unor remarci cu ocazia vizitei ministrului turc al Afacerilor Externe, Ali Babacan, a carui tara ar putea trimite in curand trupe in nordul Irakului pentru a combate gherilele kurde. ACUZE. Teheranul afirma ca rebelii activeaza in Irak in conditiile in care trupele americane sunt mobilizate in zona, iar aceasta arata ca Washingtonul este reticent in ceea ce priveste neutralizarea lor. Ca si Turcia, Iranul a suferit de asemenea atacuri transfrontaliere ale rebelilor kurzi si a atacat, in replica, anumite tinte de pe teritoriul irakian. "Escaladarea terorismului in regiune este unul dintre rezultatele directe ale prezentei fortelor de ocupatie in Irak, in special a celor americane", a declarat Jalili, un aliat al presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, citat de presa locala. "Exista de asemenea acte si informatii disponibile care demonstreaza sprijinul american acordat gruparilor teroriste din regiune", a adaugat el, fara a oferi alte detalii. Jalili este de asemenea noul secretar al Consiliului Suprem iranian de Securitate Nationala. DUSMANI. Statele Unite acuza adesea Iranul de sustinerea si instruirea militantilor responsabili pentru unele violente care ameninta sa dezbine Irakul. Teheranul neaga acuzatiile si considera ca vina pentru violentele din Irak apartine fortelor americane prezente in regiune. Cele doua state se afla de asemenea intr-un impas diplomatic cauzat de programul nuclear al Teheranului, despre care occidentalii suspecteaza ca ar fi destinat fabricarii de armament, in timp ce Iranul declara ca nu este interesat decat de producerea de curent electric. Washingtonul a calificat saptamana trecuta forta Gardienii Revolutiei drept un agent de proliferare a armelor de distrugere in masa si a acuzat fortele Qods de sprijinirea terorismului. Statele Unite au impus de asemenea sanctiuni impotriva a peste 20 de companii, banci si persoane de origine iraniana. In cadrul unei conferinte de presa comune impreuna cu Babacan, ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki, a acuzat duminica Washingtonul si Israelul de implicare in actiunile teroriste din regiune. "Se poate observa mana lor in spatele unora dintre activitatile teroriste din regiune", a precizat el. Babacan, a carui tara se afla in relatii tot mai dificile cu Statele Unite in ultimele cateva saptamani, a multumit Iranului pentru sprijinul acordat Turciei in lupta impotriva gherilelor PKK si a precizat ca cele doua parti au discutat despre continuarea cooperarii dintre ele.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.