Cresterea pretului petrolului a afectat vanzarile la pompa din ultima perioadaPretul carburantilor la pompa va scadea la inceputul anului viitor, intrucat cursul de schimb al monedei euro folosit pentru plata accizelor va fi mai mic decat cel utiliza
Cresterea pretului petrolului a afectat vanzarile la pompa din ultima perioadaPretul carburantilor la pompa va scadea la inceputul anului viitor, intrucat cursul de schimb al monedei euro folosit pentru plata accizelor va fi mai mic decat cel utilizat in prezent, au declarat presedintii Rompetrol, Dinu Patriciu, si LukOil Romania, Constantin Tampiza, in cadrul emisiunii Money Express de pe Realitatea TV.
"Cu siguranta, vom ieftini carburantii. Orice scadere de taxe se reflecta si in pret", a precizat Patriciu.
Presedintele Rompetrol a estimat ca, pana la sfarsitul lui 2008, pretul titeiului se va incadra in intervalul 100-150 de dolari pe baril.
"Cresterea de pret a materiei prime nu se reflecta direct in pretul final la consumator, care este compus si din taxe si impozite, deci, in masura in care taxele si impozitele nu cresc sau poate chiar vor scadea, efectul nu va fi dramatic", consiera presedintele Rompetrol.
Potrivit presedintelui LukOil ,cresterea pretului petrolului se reflecta in scaderea volumului de vanzari.
"Noi am scumpit carburantii lunea trecuta si am avut pierderi in aceasta saptamana de circa 550 de tone pe zi in vanzari. De regula, vanzarile erau de circa 4.000 de tone pe zi, insa saptamana trecuta au fost de 3.450 de tone pe zi", a spus Tampiza.
Pretul petrolului a depasit pentru prima data in istorie, nivelul de 92 de dolari pe baril, la bursele electronice din Asia ridicandu-se la 92,22 dolari pe baril, piata fiind ingrijorata de escaladarea tensiunilor in Orientul Mijlociu.
Acest nivel este in continuare sub valoarea record de 101,70 dolari pe baril, ajustata la inflatie, atinsa in aprilie 1980, la un an dupa revolutia iraniana. Momentan, pretul petrolului este cu aproximativ 50% mai mare fata de valoarea inregistrata la inceputul anului.BCE va stabili cursul euro dupa care se vor calcula accizeleCursul euro folosit pentru plata accizelor si a altor taxe va fi anul viitor cel publicat in Jurnalul Oficial al UE, stabilit de Banca Centrala Europeana in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal. "Ministerul Economiei si Finantelor a decis sa introduca aceasta modificare pentru ca procedura este uzuala in tarile membre UE care nu au adoptat moneda euro si este in acord cu directivele comunitare in domeniul taxarii", au declarat la inceputul saptamanii, pentru NewsIn, reprezentanti ai institutiei.
In 2007, cursul de schimb utilizat pentru plata taxelor stabilite in echivalent euro a fost cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie 2006.
Taxele care se platesc in echivalent euro, conform Codului Fiscal, sunt accizele, taxa speciala pentru autoturisme si impozitul la titeiul din productia interna.
Potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal de guvern, in septembrie, prin ordonanta de urgenta, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2008, valoarea in lei a acestor taxe se va determina pe baza cursului de schimb "stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al UE".
Cursul publicat de Banca Centrala Europeana pe 2 octombrie 2007, pentru prima zi lucratoare a acestei luni, a fost de 3,3574 lei pentru un euro.
Conform prevederilor Codului Fiscal in vigoare in 2007, la plata taxelor in echivalent euro ar fi trebuit sa se ia in calcul, asa cum s-a procedat anul trecut, cursul comunicat de BNR pentru prima zi lucratoare din octombrie 2007.
Astfel, ar fi urmat sa fie valabil cursul de 3,3559 lei pentru un euro, comunicat pe 28 septembrie 2007, pentru luni 2 octombrie 2007.
Ratele de referinta ale BCE sunt bazate pe o metoda care ia in calcul media cursurilor zilnice ale bancilor centrale, care de obicei se realizeaza in jurul orei 15.15, ora Romaniei.
Ratele de schimb publicate de BCE reflecta conditiile de piata care prevaleaza la momentul in care se aplica metoda de calcul. Cursul reprezinta media ratelor din cumparare si vanzare si nu reflecta neaparat ratele la care au fost facute, de fapt, tranzactiile.
Potrivit Codului Fiscal, operatorii economici sunt cei care au obligatia sa calculeze accizele si impozitul la titeiul din productia interna si sunt raspunzatori pentru exactitatea calculului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.