Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca - actuala regiune transnistreana - a fost infiintata de Stalin in 1924 ca un atentat direct la Romania Mare. Agentul NKVD insarcinat cu fondarea republicii era un etnic rus, Grigorii Ivanovici Bor
Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca - actuala regiune transnistreana - a fost infiintata de Stalin in 1924 ca un atentat direct la Romania Mare. Agentul NKVD insarcinat cu fondarea republicii era un etnic rus, Grigorii Ivanovici Borisov, expulzat din Basarabia romana pentru agitatie bolsevica. Pe 8 octombrie, la Harcov, in Ucraina sovietica, Borisov incheia proclamatia cu un "Traiasca Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca, leaganul Romaniei Sovietice". Dupa douazeci de ani, visul lui Stalin s-a implinit.
Astazi, nici nu s-a incruntat bine Vladimir Putin la Europa ca Borisovul de la Chisinau, Vladimir Voronin, se ratoieste din nou la Romania, cu aceleasi texte de RASSM: "Noi n-avem scopuri sa intoarcem Moldova lui Stefan cel Mare inapoi - macar ca ar fi un act istoric foarte just - dar noi avem scopul sa ne integram in Europa unita, mare...", spune Voronin imaginandu-si in mod clar Uniunea Europeana drept o noua URSS. Pentru ca Voronin nu vrea sa renunte nici la "brandul" comunismului, nici la pretentiile ideologiei sovietice de deznationalizare prin inventarea unei "limbi moldovenesti" si a unui "popor moldav".
Amenintarea nu este noua. Ea a mai fost formulata la inceputul anului, dupa infiintarea in Romania a unei asa-zise "comunitati moldovenesti", primite cu aplauze in Parlamentul de la Chisinau. "Noi o sa raspundem adecvat la toate incercarile de a diminua pozitia Moldovei in lume, de a diminua rolul Moldovei, de a diminua Moldova ca tara independenta si suverana", mai spune Voronin si ca raspuns la o declaratie a presedintelui Traian Basescu legata de Basarabia, in care afirma ca Romania nu va mai tolera nici o provocare a regimului de la Chisinau. Si totusi, acestea curg in continuare. Nu in ultimul rand, pentru ca nu exista aparatul care sa le dea replica. Diplomatia romaneasca - si aici includ si structurile insarcinate cu apararea tarii - se rezuma la cretinism sau tradare in ce priveste apararea drepturilor romanilor din jurul granitelor actuale, daca ar fi sa amintim numai ultimul dezastru legat de "limba moldoveneasca" in UE. Act observat, raportat, sanctionat si corijat - cel putin pe site-ul Comisiei Europene - tot de catre si numai datorita presei.
Spre deosebire de Romania, Rusia si-a cunoscut intotdeauna interesele de la granita fireasca a Europei: de la Puskin, Brejnev sau Cernenko la Primakov, Zubakov sau Kozak, toti oamenii ai Kremlinului din serviciile rusesti de ieri si azi au avut ca misiune Basarabia. Ungaria - "cel mai bun partener strategic al Moldovei", apud Voronin - se impune ca la ea acasa in provincia romaneasca. Generalul Ferenc Banfi asigura din partea Uniunii Europene controlul granitei dintre Transnistria si Ucraina, prin care trec ca-n branza toti "interzistii" UE, in drum spre Odesa sau Moscova, cu tot cu limuzinele lor pline de armament. Tot Ungaria da vize de Bruxelles la Chisinau, iar reprezentantul UE pentru Transnistria, dupa Jacobovitz de Szeget, este Kalman Mizsei, un marunt functionaras cu stagiu la Moscova, iesit de sub pulpana lui George Soros, care-si mai si permite sa dea lectii Romaniei privind cetatenia romaneasca furata de sovietici basarabenilor.
Putin ne ameninta cu fragmentarea, amintind intr-un discurs "european" despre posibile revendicari si autonomii ale bulgarilor din Dobrogea si maghiarilor din Tinutul Secuiesc. In Parlamentul Romaniei, un canacheu al PD blocheaza recunoasterea drept romani a "moldovenilor", "vlahilor" si aromanilor pentru afacerile sale dubioase cu "minoritatea aromana" din Romania. La Satu Mare, vine Viktor Orban si la spune simpatizantilor securistului RPU si RSR Laszlo Tokes ca acum e momentul sa lupte pentru autonomie si sa schimbe "frontierele nedrepte" ale istoriei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.