Sa se vinda si sa nu fie patetic. Asta a incercat Florin Iepan in documentarul despre Bela Lugosi, actorul maghiar care l-a transformat pe Dracula intr-un brand global.Jucindu-l pe Dracula, Lugosi a schimbatfata genului horror la Hollywood O echipa de 40 de oameni, formata din americani, romani, maghiari, irlandezi, austrieci si germani. Un buget de 300.000 de euro si trei ani de munca. Rezultatul poate fi vazut miine seara, de la ora 21.45, pe TVR 1: „Bela Lugosi. Vampirul cazut", un documentar regizat si produs de Florin Iepan. De ce un documentar tocmai despre Bela Lugosi?

Viata lui este una dintre marile oportunitati cu care m-am intilnit in cariera. Sa ne imaginam un singur om care l-a jucat pe Iisus, care a fost un comunist convins, apoi a emigrat in America unde l-a jucat pe Dracula, a fost admirat in toata lumea timp de douazeci de ani pentru ca, in final, sa joace in cel mai prost film care a fost facut vreodata la Hollywood, in regia lui Ed. Wood jr. Ce poti sa-ti doresti mai mult? Un film despre un astfel de personaj, la cincizeci de ani dupa moartea lui, era asteptat de o gramada de televiziuni din tara, dar mai ales din strainatate. Eu fac filme care trebuie sa se vinda.

Care a fost primul gind, dupa ce ati hotarit sa-l realizati?

Cum sa fac un film care sa nu fie patetic.

Ati avut surprize in timpul realizarii lui?

Desi despre Bela Lugosi s-au scris foarte multe carti, povestea lui est-europeana era total necunoscuta. De exemplu, faptul ca el a fost ministru in guvernul comunist al lui Bela Kuhn in 1919 sau ca l-a jucat in „Pasiuni" pe Iisus. In timpul documentarii am realizat ca americanii au avut un soi de monopol pe biografia lui si ca asta explica lipsa de informatii despre prima parte a vietii lui Lugosi.

Cit ati lucrat la acest proiect, de la ideea lui si pina la prima difuzare?

Toata povestea asta a durat aproape trei ani. Fata de alte proiecte ale mele, cum ar fi „Decreteii", de exemplu, lucrurile au mers nesperat de bine. Cu ceva timp in urma am produs un alt documentar despre o alta celebritate de la Hollywood, actorul american originar din Timisoara, Johnny Weissmuller (Tarzan). Acest film a facut audiente foarte bune atunci cind a fost difuzat in Occident si, in mod natural, documentarul despre Lugosi a venit la momentul cel mai bun. Singura problema mai mare a aparut acum, la sfirsit, cind am aflat ca a fost programat spre difuzare in Romania luna aceasta, fara sa am timp suficient sa-l promovez cum trebuie. Este straniu, muncesti o gramada de timp la un documentar si daca nu esti atent, totul se consuma in citeva zile. Multi spectatori o sa fie convinsi ca este o productie straina cumparata undeva, cindva, la un tirg de programe din Vest si asta in timp ce alti regizori romani „trag" de lansarea filmelor lor luni si chiar ani buni.

Care a fost bugetul?

In total, s-a apropiat de 300.000 de euro. Un buget mare pentru un documentar romanesc, dar cind lucrezi trei ani si cumperi arhiva din toata lumea, lucrurile capata alt inteles. In total au lucrat la filmul asta 30-40 de oameni. A fost o echipa internationala, din care au facut parte americani, romani, maghiari, irlandezi, austrieci si germani.

Acum, dupa realizarea documentarului, cit de mult seamana cu ceea ce v-ati propus sa faceti?

Cred ca este un film cinstit, care emotioneaza si informeaza, un film riscant pentru ca am venit in viata lui Lugosi cu fragmente de obiceiuri precrestine din Banat.

Debut franco-german In aceasta seara, documentarul lui Iepan va fi transmis, pentru prima data pe tv, de canalul ARTE, in cadrul unei nopti tematice de Halloween. Miine, filmul va ajunge si la austrieci, prin intermediul postului public, ORF, iar pe 9 decembrie este programat in Olanda, pe canalul AVRO. „Bela Lugosi. Vampirul cazut" este o productie Sub-Cultura/Romania si Starcrest Media/Germania, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al fondului german de finantare a filmelor IBH.